По кому вдарить підвищення мінімалки?

Поділитися:

Підвищення мінімальної зарплати ризикує обернутися для українців зростанням інфляції і стрибком курсу долара. «Чи дістанеться» при такому розкладі і українському бізнесу, заявляють експерти.

Відомо, що при розрахованій Національним банком інфляції в менш як 5% і зростанні споживчих цін підвищення мінімальної зарплати погано корелює з практикою. Фахівці впевнені, що в такому випадку уникнути зростання цін не вдасться. Також багато що залежатиме від курсу долара.

Якими будуть наслідки від підвищення мінімальної заробітної плати для пересічних українців і бізнесу в умовах нинішньої економічної ситуації, спеціально для Першого Ділового телеканалу, розбиралися політолог Світлана Кушнір та економіст Олександр Охріменко.

“Найближче підвищення мінімальної зарплати не особливо істотно, тому що зараз ми маємо рівень в 4700 грн, а буде 5000 Грн. А от щодо підвищення до 6000 грн, дуже може бути, що такого підвищення і не буде. Я думаю, що подібні заяви – виключно передвиборні гасла. Адже суму мінімальної зарплати потрібно вносити в державний бюджет, а це економічно неадекватне рішення. Таке підвищення зарплати – дуже різке. І якщо мінімалка буде на рівні 6000 грн, то ціни виростуть ще більше “- вважає Олександр Охріменко.

Експерт вважає, що робити будь-які прогнози на майбутнє немає сенсу, адже ситуація занадто очікувана і зрозуміла. За словами економіста, ймовірно, що після проведення місцевих виборів анонсування підвищення мінімальної зарплати буде скасовано.

“Багато хто забуває, що підвищення мінімальної заробітної плати означає кілька важливих соціальних моментів. По-перше, підвищення мінімалки дає поштовх до зростання прихованого безробіття. Тому що підприємці розуміють, що таке ніби як і незначне підвищення добре позначиться на загальній сумі витрат. Фактично, для того, щоб піти від податкового навантаження, багато підприємств і їх власники будуть пропонувати своїм співробітникам працювати не на повну ставку, а на її половину. а все інше доплачуватиметься “в конверті”. Однак є й інший варіант – людей просто звільнятимуть “, – каже Світлана Кушнір.

За словами політолога, є ще один фактор, на який вплине підвищення мінімальної зарплати. Це зниження навантаження на бюджет держави. Так, люди, які отримують допомогу і пільги від держави, в зв’язку з підвищенням мінімалки збільшують власний сімейний бюджет. І таким чином, можуть і зовсім залишитися без соціальних дотацій.

“З одного боку, держава позбавляється від навантаження, але з іншого боку, Україна перестає бути соціально відповідальною перед громадянами. Так як уряд країни в сфері регулювання інфляції працює слабо, всім українцям слід очікувати чергового зростання інфляції, до якого призведе підвищення мінімальної зарплати” – пояснює Кушнір.

Також політолог висловила згоду зі словами Олександра Охріменка з приводу того, що підвищення мінімальної зарплати – це “вдалий і логічний хід уряду перед виборами”.

Нагадаємо, що в Кабінеті міністрів України пообіцяли підвищити мінімальну заробітну плату для громадян до 6500 гривень. Таке підвищення уряд запланував до 2021 року. Всього мінімалка буде збільшувати в три етапи, як прокоментувала прес-служба Міністерства фінансів України.

Раніше повідомлялося, що в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства заявили, що мінімальна і середня зарплати виростуть вже в найближчі два роки. Україна зміниться середня і мінімальна зарплата.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу