Нацбанк пояснив, як захиститися від колекторів

Поділитися:

У пресслужбі Нацбанку розповіли про те, що робити з дзвінками та погрозами колекторів. Не секрет, що іноді вони бувають нав’язливими. Інструкція була розроблена після того, як за червень в колл-центр НБУ надійшло понад 500 скарг на неадекватну поведінку колекторів. Згідно з підрахунками, це було більше третини усіх звернень за місяць.

Відповідно до проведеного дослідження, існують дві основні проблеми, які пов’язані з колекторами:

  1. Дзвінки самого боржника — загрози, телефонні трелі в раніше або пізніше час.
  2. Дзвінки родичам, сусідам, колегам — всім тим, хто може вплинути на боржника.

Як правило, контакт одного з близьких людей просять при укладанні кредиту в банку. Тим часом сам банк не підписує з цією людиною ніяких паперів, відповідно, вона не несе ніякої відповідальності.

По суті ж, дзвінки з погрозами — це пряме порушення закону (статті 3, 21, 22 і 32), Цивільного кодексу України (статті 3, 291, 301, 302 і 308), Кримінального кодексу України (стаття 182). У разі, якщо дзвінки надходять, але кредиту людина не брала, тож має місце порушення Закону України “Про захист персональних даних”. Іншими словами, сама фінансова компанія або колектори обробляють особисті дані без дозволу на те їх власника.

Точно також і примусове стягнення боргу — це порушення законодавства. А право на такі дії має тільки Державна виконавча служба і деякі приватні виконавці, та й то після дотримання ряду необхідних процедур.

Єдине, на що мають право колектори — передати інформацію. Таким чином, алгоритм дій такий:

  1. Колектори дзвонять з приводу кредиту, який громадянин не брав. В цьому випадку потрібно звернутися зі скаргою (в письмовому вигляді) до керівництва колекторської компанії, а також в контакт-центр НБУ. Незайвим буде звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду.
  2. Колектори дзвонять з погрозами. Тут вихід тільки один — звернення до правоохоронних органів.

В недалекому майбутньому до Верховної Ради буде подано на розгляд законопроект, що чітко визначити права колекторів і заборонить всі перераховані вище дії, неетичну поведінку і порушення законодавства.

Раніше повідомлялося про те, що податківці опублікували дані боржників у відкритому доступі.

Також ми писали, що в Нацбанку взялися за колекторів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу