На Канарах закінчується виверження вулкану

Поділитися:

На Ла-Пальмі, що входить до складу Канарських островів, протягом трьох місяців, починаючи з 19 вересня 2021 року, відбувалося виверження вулкану аж до сьогодні (19 грудня 2021 року). Нарешті стало відомо, що вулкан Кумбре-В’єха поступово виснажується.

За тримісячний період виверження лава поглинула 1241 га землі, накривши та знищивши тисячі житлових будинків. За даними Європейського космічного агентства, 2988 будівель опинилися в скам’янінні.

Представники рятувальних груп уточнюють, що сам вулкан ще зрідка випускає гази, а те, що зараз ще стікає з пагорба, – це залишки лави, які вже не становлять сильної загрози. Оскільки Кумбре-В’єха виснажений, незабаром місцева влада може розпочати відновлення острова.

Проте для остаточного вердикту про припинення виверження вулкана знадобиться ще щонайменше тиждень тиші. У той же час, зазначається, що вже помітно покращення повітря, у багатьох регіонах мікрочастинки поступово опускаються вниз. Однак є ще місця, де спостерігаються проблеми з вуглекислим, чадним газами, а також діоксидом сірки, що накопичується переважно у підземних парковках для автомобілів та на складах.

До речі, востаннє Кумбре-В’єха прокидався аж 1971 року.

Раніше ми писали, що в Індонезії на острові Ява активізувався найвищий вулкан – Семеру. Через густий вулканічний попіл було евакуйовано мешканців навколишніх сіл.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу