Кремль продовжує скуповувати активи російських олігархів

Поділитися:

Російська влада скуповує активи мільярдерів. Через різні держструктури частка Кремля у бізнесі наближається до 60%.

Як пишуть ЗМІ, зокрема, російський мільярдер Михайло Прохоров позбавляється своїх активів у Росії. Його група «Онексім» домовляється про продаж державі енергетичної компанії «Квадра». Викупити її може «Росатом» за приблизно 25 мільярдів рублів.

Відомо, що Прохоров, який у 2012 році балотувався у президенти, набравши майже 8%, має у власності 82,5% акцій компанії «Квадра», куди входить 20 електростанцій та 317 котелень (потужність – 3,13 ГВт).

Ця компанія є останнім великим активом у реальному секторі економіки Росії, який належав Прохорову після розпродажу, який він влаштував після анексії Криму і погіршення відносин РФ із Заходом.

Зокрема, у 2017-18 роках він продав акції «Русала», частину з яких – структурам Віктора Вексельберга та Леонарда Блаватника з 40% знижкою від ринкової вартості. Згодом продав Григорію Березкіну контрольний пакет медіахолдингу РБК, 20% акцій «Уралкалію» за 1,6 млрд доларів продав «Уралхіму», що належить Дмитру Мазепіну.

Розпродати власність Прохорова спонукали обшуки в офісі його групи «Онексім» навесні 2016-го. Після чого було змінено керівництво медіахолдингу РБК та почато пошук на нього покупців.

За інформацією Forbes, у Прохорова – 11,4 млрд доларів статків, найбільший актив в РФ – фінустанова «Ренесанс Кредит», на рахунках якого 97,9 млрд рублів вкладів громадян.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський невідкладно підписав антиолігархічний закон. Йдеться про закон № 1780-ІХ «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів)».

Також зазначалось, що очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен висловила підтримкудеолігархізації в Україні. Єврочиновниця загалом схвально відгукнулась про темп реформ, «попри супротив», зокрема, підтримала судову реформу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу