«Компаніям невигідно вкладати гроші в модернізацію енергооб’єктів», — експерт

Поділитися:

У квітні на Запорізькій ТЕС компанії ДТЕК був аварійно відключений третій енергоблок. Він був єдиним, який працював на ТЕС.

Як повідомили в ДТЕК, відключення енергоблоку сталося через спрацьовування захисту клапанів турбіни. Причини спрацьовування з’ясовуються. Відключення енергоблока сталося без перебоїв енергопостачання власних потреб. Відключення споживачів немає.

У компанії додали, що через відключення енергоблоку №3 почалися роботи по запуску енергоблоку №4. Також з резерву вирішили вивести по одному енергоблоку на Криворізькій та Придніпровській ТЕС.

А 3 лютого 2021 року в містах Енергодар, Дніпрорудне та найближчих населених пунктах пропало енергозабезпечення та водопостачання. Причина — аварія на Запорізькій ТЕС. Через аварію було відключено енергопостачання міста Енергодар.

Михайло Притула, ексрадник голови СБУ, говорить про ситуацію так:

«З точки зору держави, енергоблоки повинні працювати постійно та надійно. Річ у тому, що інтереси будь-якої корпорації завжди будуть відрізнятися від інтересів держави. Держава має простий інтерес: електроенергія повинна бути завжди, вона повинна бути надійною, певної частоти тощо. А інтереси корпорації — отримати прибутки».

Різниця в інтересах — ось одна з причин того, що відбувається. Власник Запорізької ТЕС — ДТЕК. За словами експерта, якщо корпорації невигідно включати блок, вона не буде його включати. Є також і певний зв’язок: коли були відключення блоків, в Україні був зафіксований імпорт електроенергії з РФ.

Загалом енергетичну систему України завжди гальмувала Росія. Протягом всіх років ця країна гальмувала розвиток галузі. Україна повинна була залишатися залежною від Росії — в цьому був її інтерес.

«Україна мала всі технології для виробництва свого ядерного палива. Але тепер у нас його немає, як і технологій», — говорить експерт.

Українським корпораціям (таким, як ДТЕК), невигідно вкладати гроші в розвиток цих об’єктів — вони старі (застаріли морально) й вимагають величезних вливань коштів. При цьому, за словами експерта, саме держава повинна створити всі умови для здорової конкуренції між корпораціями та приватними компаніями.

«Потрібно зменшити залежність держави від монополістів на цьому ринку. Розвиток і модернізація — те, що потрібно Україні», — каже Михайло Притула.

Більше інформації про те, що може зробити Україна для стабілізації ситуації в енергетичній галузі, Михайло Притула розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу