“Коли “Електроважмаш” передали до фонду держмайна, створили ситуацію, яка призвела до боргів” – експерт

Поділитися:

Завод “Електроважмаш” втратив 65% обсягів виробництва і зриває строки поставок продукції, в результаті чого наближається до банкрутства.

Завод “Електроважмаш” спеціалізується на виробництві гідро – і турбогенераторів для ТЕС і АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного і міського транспорту. У жовтні 2019 р. Міністерство розвитку економіки і торгівлі передало завод “Електроважмаш” Фонду держмайна для підготовки до приватизації.

За підсумками першого кварталу 2020 року випуск готової продукції на заводі “Електроважмаш” склав лише 160 млн грн., що на 65% менше в порівнянні з показниками аналогічного періоду 2019 року. Задекларований збиток першого кварталу — 133 млн грн. Як свідчать дані системи Youcontrol, зараз вперше за багато років на заводі утворився і в останні місяці лише збільшується податковий борг.  Борги “Електроважмашу” називають критичними: півтора мільйона гривень заборгували комунальникам, 34 мільйони співробітникам на зарплати й власне понад  мільярд гривень банкам та постачальникам.

Спеціально для Першого ділового телеканалу у цій ситуації розбиралися колишній перший заступник міністра промислової політики Віталій Немилостивий та Володимир Власюк – економічний експерт.

Я думаю, тут комплекс питань. Звичайне, грає роль керівництво, але в наших умовах, навіть маючи гарного керівника, утримати підприємство, яке виробляє таку складну індустріальну продукцію, буде дуже важко. Якщо підприємство хоче взяти кредит, то вартість запозичених коштів становить 20%. А у нас же ринок відкритий, він має конкурувати з виробниками подібної продукції з інших країн. А це високотехнологічна продукція, наприклад, генератори, що використовуються в енергетиці.  Маючи такий дорогий ресурс, не влізти в борги перед банками досить складно” – заявляє Володимир Власюк.

За його словами, багато актів, які потрібні для того, щоб привести основні фонди в сучасний стан, отримати настільки складно, що це також ускладнює процес функціонування підприємства. 

Я зразу скажу, що держпідприємства можуть бути ефективними.  Ті, хто кажуть, ефективні тільки приватні – це неправда. Однак, у нас така нормативна адміністративна система, і взагалі, таке відношення до індустрії, що будь-якому підприємству дуже важко не опинитися у такій ситуації” – додає економічний експерт.

За словами Віталія Немилостивого, “Електроважмаш” –  це одне з найпотужніших підприємств України, що має стратегічне значення до сьогоднішнього дня. Адже більше 70% енергетики та електроенергії в Україні виробляється генераторами, які спроектували та виробили на “Електроважмаші”.

На мій погляд  не у відповідності до діючого законодавства це підприємство передали фонду державного майна України. Адже стратегічні підприємства не підлягають приватизації в Україні.  Є указ президента № 200  від 2008 року, де заборонено прямо будь-які дії щодо відчуження майна підприємств, які відносяться до галузей стратегічної економіки України. Тому коли це підприємство передали до фонду держмайна, створили ситуацію яка сьогодні сталася” – відмічає Немилостивий.

Я вважаю, що це штучно створена система банкрутства, для того, щоб підготувати передачу “Елкстроважмашу” за безцінь” – доповнив колишній перший заступник міністра промислової політики.

Однак, економічний експерт Володимир Власюк з цією заявою не погоджується: “Продукція цього підприємства дуже потрібна нашій країні, адже нам потрібно модернізувати чимало об’єктів енергетичної інфраструктури. На заводі дуже багато застарілого обладнання: станки, верстати. Його треба міняти на нові. І якщо мова йде про доведення підприємства до банкрутства, то для мене питання що с цим підприємства можна далі робити?

Нагадаємо, що в рамках приватизації державного майна в минулому році, бюджет України поповнився на 536,5 мільйона гривень.
Про це повідомляє прес-центр Фонду державного майна на сторінці в Facebook.
Повідомляється, що на забезпечення роботи фонду в 2019 році витратили майже таку ж суму – 481,5 мільйона гривень. Так, план по приватизації виконано на 3,1 відсотка, оскільки в держбюджеті закладені надходження на рівні 17,1 мільярда гривень і під час коригування закону про держбюджет восени 2019 ця цифра не змінювалася.

Раніше повідомлялося, що Фонд державного майна продовжує проводити онлайн-аукціони з продажу об’єктів малої приватизації. Про це повідомляє прес-служба Фонду на своїй сторінці в Facebook.

За даними відомства, минулого тижня також взяли 13 рішень про приватизацію майна, оголосили 24 аукціони з продажу об’єктів малої приватизації, а також було укладено 8 договорів купівлі-продажу. Повідомляється, що були отримані кошти в бюджет по 3 об’єктах. Фонд отримав 9 комерційних і 10 бюджетних заявок на оренду об’єктів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу