Колекторам заборонили працювати без внесення до реєстру НБУ

Поділитися:

Колекторам заборонили працювати без реєстрації в Реєстрі колекторських компаній НБУ. Про це повідомив керуючий партнер юридичної компанії «‎Тарасов і партнери».

«Компаніям, які не зареєстровані в Реєстрі НБУ, заборонено здійснювати врегулювання простроченої заборгованості по споживчих кредитах на користь інших осіб. Це пов’язано з тим, що в Україні в 2021 році вперше з’явилося законодавче регулювання дій колекторських компаній та фінансових установ під час врегулювання простроченої заборгованості по споживчих кредитах. Згідно з новим законом, всі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги по врегулюванню боргів, повинні зареєструватися в Реєстрі колекторських компаній Національного банку України», — зазначив адвокат.

Крім того адвокат додав, що за залучення до роботи колекторських компаній, яких немає в Реєстрі НБУ, відтепер передбачено великі штрафи, а також є ризик втратити ліцензію.

«Якщо кредитор приверне до врегулювання простроченого боргу компанії, які не включені до реєстру, то законом передбачено штраф від 5000 до 8000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 — 136 тис грн) і є ризик втратити ліцензію», — пояснив адвокат.

Раніше ми повідомляли, що колекторів зобов’язали працювати за новими правилами.

Також у Нацрегуляторі розповіли про те, що отримали 64 заявки від компаній, які хочуть продовжувати працювати у сфері регулювання простроченої заборгованості. Всі вони зібрали повний пакет необхідних документів і хочуть мати статус «колекторська компанія».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу