Чорнобильцям повернуть пільги

Поділитися:

У Верховній Раді зареєстрували законопроект (№ 5444), який покликаний повернути у повному обсязі державні гарантії і пільги чорнобильцям, яких позбавили шість років тому. Ініціатор – депутат від партії “Слугп народу” Сергій Кузьміних.

Як йдеться у пояснювальній записці, Конституційний суд у 2018 році визнав неправомірними деякі норми закону, який скасовував пільги і компенсації. Тому автор вважає, що його законопроект можуть підтримати.

Документ вносить зміни до закону “Про статус і соціальний захист громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Зокрема, може бути повернене щорічне забезпечення санаторно-курортними путівками чи компенсація за їх вартість. Надання безплатного виховання у дитсадках дітей до вступу їх до школи, яким не більше 8 років. Безкоштовний проїзд у громадському транспорті дітям, які постраждали від наслідків катастрофи на ЧАЕС, безкоштовний проїзд до місця лікування. Виплата у повному обсязі держдопомоги родинам, які мають дітей у віці 7-16 років (учнів до 18 років), котрі проживають на радіоактивно забрудненій території. Громадянам, котрі проживають на радіоактивно забрудненій території передбачена щомісячна грошова допомога через обмеження споживання продуктів харчування місцевого виробництва і власного підсобного господарства у розмірі 30-50% мінімальної заробітної плати (залежно від рівня забрудненої зони). Людям, які працюють на радіоактивно забрудненій території пропонують виплачувати доплату в 1-3 мінімальних зарплат. А працюючим пенсіонерам підвищити оплату праці на 25% від розміру мінімальної зарплати.

Нагадаємо, Верховна рада на засіданні у четвер, 29 квітня, схвалила за основу законопроект №4555 про “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” про підвищення рівня пенсій.

Також ми писали, що пресслужба Міністерства соціальної політики повідомляє, що відомство на соціальний захист чорнобильців направить на 403,5 млн гривень більше, ніж у 2020 році. Цей захист залишається одним із пріоритетів в роботі відомства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу