Чи будуть українські пенсіонери працювати з Пенсійним фондом онлайн?

Поділитися:

Пенсійний фонд з 1 липня впровадив сервіс автоматичного призначення пенсій по досягненню необхідного віку. Тепер для призначення виплати не потрібно додатково звертатися або особисто відвідувати органи Фонду.

Сервіс дозволяє надати і перевірити всю необхідну для призначення пенсії інформацію. Зокрема, потрібно пройти авторизацію на порталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису, а також вказати особисті дані і скан-копії документів для правильного нарахування виплат.

Однак наскільки така система стане актуальною для самих українців, адже люди пенсійного віку зовсім не звикли користуватися сучасними технологіями, а деякі з них далекі від самого поняття «інтернет». Про це розповів економічний експерт Олександр Охріменко в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Як зазначив фахівець, незважаючи на те, що люди пенсійного віку найчастіше дійсно відчувають проблеми з використанням мобільних пристроїв і комп’ютера, у більшої частини українців є родичі та молоді онуки, які охоче допоможуть своїм близьким освоїти нову систему.

«Я думаю, що внуки обов’язково зможуть допомогти своїй бабусі. Тим більше, що ця система не передбачає нічого занадто складного, а частина українців вже успішно використовує новий сервіс», – заявив він.

Також Охріменко виключив можливий розпил грошей з боку ПФУ, який міг би ввести нові послуги просто для особистої внутрішньої корисності.

Експерт вважає, що на «онлайн» систему в ПФУ вирішили перейти якраз-таки для того, щоб зменшити випадки корупції у цій сфері.

«Ви можете зареєструвати свій кабінет, зробити електронний підпис і чітко побачити, як саме і в яких обсягах вам налічується пенсія. Тобто, скільки грошей пішло на сплату пенсійного внеску і як саме вам налічується сума», – розповів Охріменко про прозорість нової системи.

Більш того, це зручно з позиції інформаційних консультацій, адже при виникненні будь-яких питань або неточностей, можна буде відразу ж подивитися потрібну інформацію в особистому кабінеті або ж направити запит до ПФУ, використовуючи той же «онлайн» шлях.

«На самому сайті можна написати представнику Пенсійного фонду або ж внести необхідні зміни», – уточнив він.

В цілому, експерт зробив висновок, що звикати до нової системи українцям звичайно ж доведеться, однак така модернізація необхідна в ключі поточної повсякденності.

За прогнозом Охріменко, в майбутньому нову технологію освоїть більшість українців, а більш консервативні пенсіонери становитимуть меншість від загальної кількості клієнтів ПФУ. Це звикнуть або самостійно, або за допомогою близьких.

Нагадаємо, що маючи однакові вислугу років, зарплату і місце роботи українці отримують різну пенсію. Так сталося через те, що сума виплат розраховується за певною формулою.

За заявою фахівців Пенсійного фонду України, через брак грошей для гідних виплат кожному пенсіонеру, уряд збирається внести зміни в систему пенсійного забезпечення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу