Український «Райффайзен» опинився в епіцентрі міжнародного скандалу

Поділитися:

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ почав публікацію даних з секретного досьє Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), що входить в структуру міністерства фінансів США. Файли FinCEN в 2019 році виявилися в розпорядженні американської медіакомпаніі BuzzFeedNews, потім протягом 16 місяців їх аналізували близько 400 журналістів з 88 країн, повідомив ICIJ в кінці вересня.

Документи свідчать про те, що банки-гіганти DeutscheBank, JP Morgan і StandardChartered в 2000-2017 роках допомагали переводити трильйони доларів «в обхід системи» корупціонерам, казнокрадам і різного роду великим шахраям, які опинилися поза законом. Вчора Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) приступив до роздування скандалу під назвою «Файли FinCEN», резонанс якого буде порівнянний з витоком «Панамських документів», що прогримів в 2016 році.

«Звіти SAR складають самі банки і передають їх уряду, – пояснює американське видання Buzzfeed. – Але ці документи тримають в секреті від громадськості, так як вони показують нікчемність банківського захисту, і легкість, з якою кримінальні елементи обходять її. Прибутки кривавих наркокартелів, викачані гроші з бюджетів країн, що розвиваються, і вкрадені фінансовими пірамідами трудові заощадження людей, все це було дозволено  через ці фінансові інститути ».

Закон зобов’язує банки повідомляти владу про транзакції, що викликали підозру, протягом 30 днів після їх здійснення. Але термін давності не закінчується, і, якщо фінансова компанія виявила злочин пізніше, вона все одно повинна скласти звіт для FinCEN.

Згідно з висновками журналістів-розслідувачів ICIJ, банки-гіганти заради фінансової вигоди свідомо здійснюють сумнівні операції, а потім завалюють регуляторів такою кількістю «звітів про підозрілу діяльність», що у влади не вистачає людських ресурсів належним чином їх опрацювати.

Департамент FinCEN, в якому працюють 333 співробітники, тільки в 2019 році отримав понад два мільйони таких звітів, а з 2011 по 2017 роки – більше 12 млн.

«Великі банки виконують перекази грошей для людей, яких вони часто не можуть ідентифікувати, і в багатьох випадках не доповідають про підозрілі транзакції до тих пір, поки не пройдуть роки після завершення угод. Ні урядові штрафи, ні погрози кримінальних переслідувань проти банків не зупиняють потік нелегальних грошових переказів », – йдеться в звіті ICIJ.

У «Файлах FinCEN» фігурують близько 90 фінансових компаній. Левову частку з 2100 документів SAR, що опинилися в руках у журналістів, заповнив найбільший банк Німеччини DeutscheBank, він доповів про свої підозрілі операції на загальну суму в $ 1,3 трлн. Найбільший американський банк JP Morgan відзвітував про $ 514 млрд підозрілих транзакцій, а британський StandardChartered – про $ 166 млрд.

Не оминули увагою журналісти розслідувачі і Україну. Так наприклад, серед перших фігурантів списку опинилися троє з України: Дмитро Фірташ, Андрій Клюєв та Ігор Коломойський.
Не залишились осторонь міжнародних розслідувачів і українські банки. Та так, що навіть регулятор в особі Нацбанку був змушений реагувати на сумнівні операції з офшорами.

Національний банк України застосував санкції до двох банків і оштрафував фінансову компанію за порушення правил фінансового моніторингу. Це торкнулося «Райффайзен банк Аваль», CreditAgricoleBank і компанію з видачі мікрокредитів.

Так, у вересні Національний банк України застосував санкції до двох банків. Вони порушили законодавство в сфері протидії відмиванню грошей, які отримали незаконним шляхом.

«Райффайзен Банк Аваль» не зупинив переказ іноземної валюти на особистий рахунок, який відкритий в країні з «сірого списку» FATF (TheFinancialActionTaskForce, Міжнародна група по протидію відмиванню брудних грошей, – прим. Ред.).

Раніше «Перший Діловий» уже писав про махінації з боку української філії міжнародного банку «Райффайзен» – «Райффайзен Банк Аваль».

Такі собі Юлія і Вадим Островські є власниками підставної фірми «Форинт», сама ж фірма зареєстрована за адресою Московська 32/2, де зареєстровано понад 100 фірм. Правозахисники запевняють – це створення цілого конвертаційного центру.

Як з’ясувалося, за адресою Московська 32/2 існує і група підтримки «Форинту», а саме – юридична компанія «Синтем», під керівництвом Євгена Іщенко, який раніше був одним з юристів «Райффайзен банку Аваль». І хоча зараз Іщенко офіційно звільнений, це не заважає йому представляти банк в судових розглядах.

Але тоді ні правоохоронні органи, ні керівництво української дочки не зацікавилися махінаціями з боку українських співробітників «Райффайзена».

Зараз же за махінації з валютою попередження виніс вже регулятор, але знову таки – це не цікаво правоохоронним органам. Варто подивитися, скільки ще часу протримається конвертаційний центр по вулиці Московська 32/2, якщо на це вже звернули увагу міжнародні журналісти і Нацбанк.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу