Хто прийде на місце податкової поліції?

Поділитися:

Податкову міліцію в Україні ліквідують разом з появою Бюро економічної безпеки (БЕБ). Про це розповіли у фінансовому комітеті українського парламенту.

Раніше там говорили, що новостворений орган не матиме силовий блок, але буде здійснювати оперативно-розшукові заходи, а також самостійно вести слідчі дії. Мовляв, силовий блок є в “Альфі” і БЕБ зможе його залучати, якщо будуть потрібні певні спецоперації.

Тепер же звучить інформація про те, що новий орган буде мати силовий елемент.

Крім того, в комітеті стверджують, що автоматичного переводу працівників податкової поліції в Бюро економічної безпеки не буде, але забороняти самостійний перехід також не планують. Всі співробітники повинні будуть пройти прозорий конкурс, щоб мати можливість працювати в новому відомстві. У конкурсі може взяти участь будь-який бажаючий.

Як же все це буде виглядати насправді? Чи дійсно буде нове ефективне відомство або ж буде та ж сама структура, але під іншою назвою? І взагалі, чи потрібно в такому закладі силовий підрозділ? На всі ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів економічний експерт Олександр Охріменко.

За його словами, це звичайне перетасування і тут нічого радикально не зміниться. За всю історію України у нас було колосальна кількість структур.

«У нас була Податкова інспекція, потім адміністрація, потім навіть міністерство, а потім назад. Нічого не змінюється, змінюється просто назва», – сказав експерт.

При цьому Охріменко уточнив, що навіть співробітники, ті, які працюють зараз, вони будуть працювати і далі, але вже в органі, який називається по-іншому. На тих же самих місцях і в тих же самих приміщеннях.

«Це називається імітація реформ. Що стосується співробітників. Є закон, що коли структура ліквідується, то працівників за три місяці попереджають про скорочення, а потім їм зобов’язані запропонувати роботу в новій структурі. Якщо не запропонують, то суд зобов’яже їх запропонувати роботу», – каже фахівець.

І це дійсно так, тим більше мова йде про Податкову. Якщо ви звільняєте цінні кадри, їх треба працевлаштувати. Однак згадаємо слова, які прозвучали в вищевказаному комітеті: «автоматичного переводу працівників податкової міліції в Бюро економічної безпеки не буде, але забороняти самостійний перехід також не планують. Всі співробітники повинні будуть пройти прозорий конкурс, щоб мати можливість працювати в новому відомстві».

Окреме питання – силовий підрозділ в БЕБ. Спочатку була одна інформація від чиновників, а через місяць ці ж люди самі собі суперечать. Так чи буде цей силовий елемент?

«Якщо зараз все зміниться, то силового блоку не буде, тому що всі закони, які є зараз – вони підписані під тією назвою. Свого часу у нас навіть була Податкова поліція і у них були обмежені функції, потім її реорганізували в міліцію і розширили функції. Зараз, виходячи з тих документів, які є, функції – обмежені. Але це не означає, що їх не розширять », – говорить Охріменко.

В кінці розмови економічний експерт сказав, що на дрібних підприємців таке нововведення ніяк не вплине, тому що наші перевіряючі вже років 10 по дрібних фірмам не ходять.

«Всі розмови про те, що перевіряючі замучили дрібних підприємців – це брехня. Хоча бувають різні ситуації. Наприклад, коли бізнес торгує незаконним товарами, але це до Податкової вже не має ніякого відношення », – підсумував економічний експерт Олександр Охріменко.

Нещодавно ми писали матеріал про те, що замість Податкової поліції в Україні створять Бюро економічної безпеки.

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики уточнили, що орган наділять силовим елементом. Також в комітеті уточнили, що при ліквідації Податкової поліції не буде правонаступництва. Всі співробітники повинні будуть пройти прозорий конкурс, щоб мати можливість працювати в новому відомстві. У конкурсі може взяти участь будь-який бажаючий.

Також ми повідомляли, що Державне бюро розслідувань провело масові обшуки понад двадцяти приміщень Державної податкової служби через підозру в неправомірних махінаціях з ПДВ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу