Чому українці не платять за комуналку?

Поділитися:

Зараз в українському суспільстві набирає все більшої актуальності проблема боргів за несплату житлово-комунальних послуг, адже поки сума боргу зростає, в українців все ще не вистачає грошей для того, щоб повністю погасити заборгованість. Вже два роки поспіль борг українців за несплату житлово-комунального послуг коливається в межах 62 – 63 мільярдів, сумарно. До того ж, зараз боржникам ще і нараховують пеню, що ще більше впливає на борг.

Чому власне борги продовжують зростати і що потрібно вчинити уряду в такій ситуації. Про це, і не тільки, розповів український економіст Олександр Охріменко у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Варто сказати, що сьогодні українські споживачі, в разі появи заборгованості за ЖКП, повинні платити штраф або пеню. При наявності заборгованості за ці послуги споживач повинен платити пеню, розмір якої прописаний в договорі, але вона не може перевищувати 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. У той же час, загальний розмір пені не повинен бути більше 100% загальної суми боргу.

Нещодавно народні депутати України запропонували виключити норму про нарахування штрафів і пені з чинного закону про надання житлово-комунальних послуг, але поки все залишається без змін.

Як прокоментував Олександр Охріменко, в контексті цього законопроекту йдеться про копійки, які ніяк не полегшать боргові зобов’язання більшості українців, а навпаки, саме це дозволить їм і надалі не сплачувати за рахунками.

«Це безглуздо, тому що там по суті не пеня, а копійки, на які ніхто не звертає уваги. Наприклад, якщо ви повинні 12 тисяч гривень, то вам спишуть лише 360 грн. Ось тому люди і не платять за ЖКП. Тому що за місяць боргу їм потрібно заплатити всього лише зайвих 8 гривень. Тоді який сенс їм взагалі платити вчасно ? Тому, така норма жодним чином не вплине на зниження боргу, так як пеня і без цього надто низька», – висловився експерт.

За словами фахівця, зараз заборгованість серед українців продовжує зростати через занадто високі тарифи на ЖКП. Також тут потрібно підкреслити, що поки що в Україні немає жорстких санкцій за несплату комуналки, тому існує така ситуація, коли частина українців не сплачує борги через відсутність грошей, а інша частина не сплачує гроші просто тому, що може собі це дозволити без будь-яких вагомих наслідків.

«Вони знають, що їм за це нічого не загрожує і тому не платять. Що з цієї точки зору може зробити уряд? По-перше, потрібно навести порядок з тарифами і зробити їх більш адекватними, а також посилити санкції за несплату послуг ЖКП. Так борги будуть поступово зменшуватися», – сказав економічний експерт.

Звичайно, що в порівнянні з закордонним досвідом, там тарифи за оплату ЖКП набагато вищі, однак і «політика ринку» щодо сплати боргів абсолютно інша.

«Там електроенергію, тепло та воду люди купують в приватних компаніях і між ними існує правильна конкуренція. Час від часу це дає позитивний ефект, адже ви можете поміняти постачальника, вибрати собі більш зручного. І якщо ви не платите за ЖКП, то там санкції по відношенню до цього вкрай жорсткі, у нас таких просто немає. Там дійсно люди просто так не можуть не заплатити належне», – зазначив Олександр Охріменко.

Спеціаліст резюмував, що незважаючи на те, що наразі борг сплату житлово-комунальних послуг трохи зменшується, вже цієї зими, з настанням нового опалювального сезону, сума заборгованості буде знову збільшуватися.

«Опалення почнеться, почнуться і проблеми», – підсумував Охріменко.

Нагадаємо, що в Київській міській державній адміністрації пояснили, що за останні три місяці жителі Києва збільшили рівень оплати за послуги і почали більш активно «розправлятися» з боргами, які назбиралися за опалювальний сезон.

На даний момент в Києві близько 1 мільйона особових рахунків, за якими здійснюється нарахування різних видів послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу