Чи можна підняти пенсії за рахунок інвестицій?

Поділитися:

Українські чиновники вирішили збагачувати пенсіонерів за рахунок інвестицій. Як заявили в Міністерстві соціальної політики, пенсійні накопичення будуть розкладати по кошиках, тобто їх диверсифікують. Планується, що кошти будуть вкладатися в цінні папери, депозити, банківські метали, нерухомість та інші інструменти.

Наприклад, земельна реформа, яка стартувала в Україні. Незабаром ці гроші можна буде вкладати в покупку землі. Також в Мінсоцполітики головним пріоритетом стоїть не темп зростання накопичення, а гарантія їх видачі та контролю над ними.

Але чи буде взагалі в нашій країні ця накопичувальна система? Про неї багато говорять, але далі розмов справа особливо не заходить. Багато експертів сходяться на думці, що введення накопичувальної системи пенсій реально в тому сенсі, що воно неминуче, тому що солідарна система завалиться рано чи пізно.

Що ж придумали наші чиновники для пенсіонерів? Наскільки і, взагалі, чи можна підняти пенсії за рахунок інвестицій? У що найкраще вкладати пенсіонеру свої гроші? І які ризики можна побачити в пропозиції Мінсоцполітики? На всі ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів банківський експерт Олексій Лупоносов.

За його словами, поняття Пенсійні фонди та інвестування – несумісні.

«Перше і основне. Що таке Пенсійний фонд? Це фундація, яка порівнянна зі страховою компанією, що займається страхуванням життя. Страхові компанії і Пенсійні фонди не мають права ризикувати грошима, а поняття інвестиція означає, що ви можете отримати як прибуток, так і збиток. У всьому світі Пенсійні фонди свої депозити повинні тримати в тих активах, які не мають на увазі якогось ризику. Що стосується банківських металів, то так, в це вкладатися можна. Безумовно, вони можуть подорожчати або подешевшати, але в цілому це активи. Але питання – де ми зараз знайдемо стільки золота, коли, в зв’язку з кризою, його в усьому світі шукають все? Другий момент – інвестиції в цінні папери. Тут теж є поняття ризикові папери і безризикові, які покриваються гарантіями держави. У США це бонди, які купують у всьому світі. Якщо в такі цінні папери збираються вкладати – це добре. Якщо вони збираються вкладати в ті цінні папери, які знаходяться на нашому ринку, якого, по суті, немає – це дурість. Пенсійний фонд може не те, що не отримати прибуток, а ще й отримати величезний збиток», – сказав експерт.

Якщо не брати до уваги коронакризу, яка «зжерла» всі запаси українців, у деяких з нас залишилися якісь пристойні накопичення, які ми залишаємо на «потім». Але найчастіше відвідують думки «Що робити з грошима? Може вкласти в банк? А може купити нерухомість? »

З цього приводу Олексій Лупоносов каже наступне:

«У нас дуже цікава система пенсійних накопичень, яка залишилася ще з союзу – солідарна. Вона має на увазі «З усіх потроху і нікому толком». У нас в країні тільки силовики або судді можуть отримувати нормальні пенсії. Вони роблять менше всіх внесків і більше всіх отримують. Також ця система не має на увазі повернення накопичених грошей людині », – говорить він.

«У США, якщо ви все життя платите, то ви можете в один момент прийняти рішення зняти те, що накопичив, не чекаючи пенсійного віку. Або ж не знімати ці гроші і чекати пенсійного віку. Але в нашій країні ви можете платити пенсійні внески все життя, потім не дожити рік, і потім куди ці гроші підуть? Тобто ні ви грошей не отримаєте, ні родичі не отримають. І за що платили, питається?”

Також Лупоносов уточнив, що в Україні були приватні пенсійні фонди, але через те, що у нас було дві банківські кризи, ніхто нічого нікому не повернув і гроші згоріли. Безумовно таке буває і за кордоном, тому що там деякі люди прив’язують свої накопичення до цінних паперів, тобто вони інвестують.

«Те, що нам пропонують в Україні, ні те, ні інше не працює. Тому що жоден приватний Пенсійний фонд не може похизуватися тим, що є механізм 100-процентного заощадження грошей. Поки у нас немає законів, які гарантували б вклади Пенсійних фондів, як приватних, так і державних та поки немає системи накопичення -все це дорівнює нулю. Найбільше людина зможе отримати, якщо буде збирати сам, а потім потихеньку буде брати з цієї суми », – стверджує фахівець.

«Ви питаєте, що зміниться? А нічого не зміниться. Якщо говорити науковою мовою, то сьогодні найбільша фінансова піраміда – це наш Пенсійний фонд», – підсумував свої слова банківський експерт Олексій Лупоносов.

Нещодавно ми писали про те, що в 2021 році, ті, хто досягне 65 років і при цьому виконає норму за стажем, отримає збільшену мінімальну пенсію до 2500 гривень. У 2022 році сума зросте до 2 680 гривень, а в 2023 році – 2 870 гривень.

Також ми повідомляли, що в Міністерстві соціальної політики України вирішили допомогти самотнім пенсіонерам додаткової надбавкою до пенсії. Це буде здійснюватися у вигляді щомісячної соціальної допомоги в розмірі 685 гривень

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу