ЄС буде реформувати в Україні вугільну галузь

Поділитися:

Як відомо, Україна перебуває в початковій стадії реформи вугільної галузі – за прикладом європейських країн, які вже повністю відмовилися від вугільної генерації і тепер готові
підтримати Україну у вугільній реформі. Активну участь в цьому питанні беруть Німеччина, Всесвітній банк, інші міжнародні партнери.

У самому Євросоюзі в кінці минулого року була прийнята програма повної відмови від вугільної енергії. Близько 18 країн планують повністю припинити видобуток і спалювання вугілля, таким чином знизивши викиди парникових газів для боротьби з глобальним потеплінням. Наприклад, Німеччина готується відмовитися від споживання вугілля в 2038 році, Франція – до 2022 року,
Греція – до 2028, Угорщина – до 2030.

Як зазначила під час зустрічі з головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, в міністерстві саме розробляється концепція реформування вугільної галузі. Головне завдання – визначитися з подальшою долею вугледобувних підприємств.

До речі, ліквідація збиткових держшахт була названа пріоритетом в указі президента Зеленського від 8 листопада 2019 № 837 “Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави”, де було запропоновано провести приватизацію перспективних вугільних шахт і
реструктуризацію або консервацію безперспективних.

За словами Буславець, найбільша проблема – реформувати шахти в “мономістах”, населення яких повністю залежить від них. “Ми повинні поставити інтереси людей на перше місце. Тому хочемо використовувати досвід європейських та інших країн, яким вдалося успішно вирішити аналогічні проблеми “, – зазначила Ольга Буславець.

Своєю чергою, Матті Маасікас запевнив, що в ЄС готові надавати Україні підтримку для
успішного проведення реформи.

А ось за даними голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, останнім часом відбуваються мирні акції протесту працівників вугледобувних підприємств. Гірники вимагають від президента і уряду виведення шахт з простою, повернення людей на робочі місця, виплати заборгованості із зарплати.

Дійсно, борги із зарплати перед шахтарями досягають мільйонів. При цьому вугілля нашій країні доводиться закуповувати за кордоном. Тож Україні не уникнути реформування вугільного сектора.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу