«США хочуть бачити Афганістан прогнозованою державою, а не притулком для терористів» – експерт

Поділитися:

Всесвітня продовольча програма підкреслює термінову необхідність в доставці продовольства до Афганістану до настання суворої зими. Поки сотні переміщених осіб розбивають намети в імпровізованих таборах на вулицях Кабула, продовольче агентство ООН намагається нагодувати їх, готуючись до відходу міжнародного контингенту. На це потрібні кошти.

«14 мільйонів людей в Афганістані сьогодні з усіх сил намагаються дістати щось їстівне. Ціна на пшеницю зросла на 25% за останні місяці, значно зросли ціни на рис, бобові, сіль і цукор. Через економічну ситуацію виникли труднощі із заробітком. У цьому хаосі, в який занурилася країна, зараз дуже важко побачити майбутнє для її населення, майбутнє, засноване на продовольчу безпеку, без тих, хто недоїдає дітей», – сказав Джон Айліефф, регіональний директор ВПП в Азії.

А Ендрю Паттерсон, заступник директора ВПП по Афганістану, попереджає:

«З відходом міжнародної спільноти з Афганістану ми, по всій видимості, зіткнемося з фінансовою кризою. Нам потрібно 200 мільйонів доларів. Якщо фінансування буде заморожено для організації дій в Афганістані, включаючи гуманітарні операції, це стане катастрофою для афганського народу», – зазначив фахівець.

Афганістан був бідною країною, якій належить мати міжнародну допомогу, ще до приходу талібів до влади на початку місяця. ЮНІСЕФ очікує погіршення гуманітарної ситуації через сильну посуху, настання зими та пандемії коронавірус. Про це Сем Морт, представник організації в Афганістані заявила в середу:

«Афганістан – країна, котра переживає кризу, і ті, хто найменше винен в цьому, платять найвищу ціну. 10 мільйонів дітей відчайдушно потребують гуманітарної допомоги та будуть страждати від небезпечного для життя недоїдання до кінця року», – сказав він.

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила у вівторок, що у неї залишається медикаментів лише на один тиждень. 500 тонн ліків і перев’язувального матеріалу, що зберігаються в Дубаї, не вдалося доставити: через масову евакуацію аеропорт Кабула не може приймати комерційні рейси.

Країни G7 закликали талібів дати можливість вільно покинути Афганістан іноземцям, які брали участь в гуманітарних, медичних та інших місіях, а також афганцям, які бажають залишити країну.

Подробиці теми розповів керівник секції Азіатсько-Тіхоокенського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Річ у тому, що обмеження кількості військ коаліції, яке перебувало в Афганістані, почалося ще в 2013-2014 роках: з кожним роком війська стали скорочуватися на дуже значну кількість. Це свідчило про те, що США рано чи пізно почнуть виходити та завершувати свою місію на території. І як раз в цей період Талібан активізувався і став захоплювати все більше територій, а відповідно нарощувати свій вплив і просочуватися в різні правлячі органи Афганістану. Тому звичайно ж питання виведення військ прискорило експансію Талібану. З приводу того, чи так необхідно було це робити – це питання безпосередньо будуть оцінювати американські виборці та уряд США. Я думаю, що з позиції американських національних інтересів дане рішення було необхідним, оскільки це було необхідно в рамках знищення терористичної організації Аль-Каїда. Від початку США хотіли, щоб Афганістан став більш-менш прогнозованою державою, і щоб там було менше терористичних угруповань. Звісно ж не всі такі цілі були виконані, і ми бачимо, що друга частина цієї місії фактично провалена», – сказав він.

Варто відзначити, що біглий президент Афганістану поклав відповідальність за ситуацію саме на США. Чи можна звинувачувати в цьому Америку?

«Кожен регіональний гравець цієї гри намагається знайти в іншому винного. Ми це все зараз бачимо. Якщо говорити про те, хто саме винен в цій кризі та гуманітарній катастрофі, то відповідальність за це несуть одразу декілька сторін: США, уряд Афганістану і безпосередньо сам Талібан. Але в першу чергу винен президент Афганістану. Згідно з місцевою конституцією відповідальність за безпеку країни несе армія і національний уряд. Коли ми бачимо, яким чином Талібан захоплював деякі території, то очевидно, що частину з них здавали просто без бою. Кабул взяли всього лише за декілька днів і не було жодної спроби організувати хорошу оборону», – вважає експерт.

Нагадаємо, що в Міністерстві оборони Британії попередили про можливість терористичної атаки в аеропорту Кабула: на цей час ризик теракту дуже високий. Про це повідомляє міністр профільного відомства Джеймс Хіппі.

У своєму повідомленні міністр попередив про загрозу, а також вказав що за останні 24 години Британія вивезла з Афганістану не менше 2 тисяч осіб. При цьому на 26 серпня він анонсував ще 11 рейсів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу