«Рішення РНБО більш дієві для влади, ніж кримінально-процесуальний кодекс» – адвокат

Поділитися:

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов повідомив, що з держдач у Пущі-Водиці та Конча-Заспі виселять двадцять ексчиновників, які живуть там незаконно.

Про це він сказав під час пресбрифінгу за результатами засідання РНБО, яке транслювалося в ефірі українських телеканалів.

Так, залишать державні дачі ексглава Міносвіти Дмитро Табачник, ексглава МОЗ Раїса Богатирьова, ексгенпрокурор Святослав Піскун.

Крім того, виселять: Людмилу Зубко. Можливо, мова йде про дружину колишнього віцепрем’єра Геннадія Зубка; колишнього керівника Одеського рибного господарства Сергія Юрченко; члена сім’ї Юрченко Лідію Гарілюк; ексвіцепрем’єра Івана Васюника; ексміністра юстиції Олександра Лавриновича; ексглаву Державного комітету України з будівництва та архітектури Валерія Черепа; експрокурора Київської області Юрія Гайсинського; ексвіцепрем’єр-міністра Володимира Семиноженка; ексміністра вугільної промисловості Віктора Тополова.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський заявив, що дав команду здійснити аудит резиденцій і земель на території Конча-Заспи та Пущі-Водиці, а також розповів про рішення щодо «переселення» ексчиновників в середині травня

Подробиці теми розповів український адвокат Олег Батюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Зараз нам невідомо, чим саме керується в своїх рішеннях Рада з національної безпеки та оборони, оскільки її деякі засідання проходять в закритому режимі. А зазвичай на таких нарадах вся інформація, яка лунала, не підлягає публічному розголошенню. У разі затримання деяких злодіїв, звичайно є аргументи на підставі кримінально процесуального кодексу. Але в разі більшості рішень з боку влади, то РНБО –  це зовсім інший інструмент, який, очевидно, став більш дієвим для влади, ніж кримінально-процесуальний кодекс», – вважає адвокат.

Також фахівець заявив, що за фактом, дії РНБО більше нагадують штучне рішення проблем.

«Мені взагалі не дуже зрозуміло, яким саме чином відбувалися ці дії. Оскільки ми спочатку бачимо одні цифри, зараз вже йдуть інші цифри. Напевно про ці рішення може більше розповісти пан Данилов. Я в принципі вважаю, що останні рішення з боку РНБО – це штучне вирішення актуальних проблем», – сказав він.

Також він прокоментував останні рішення РНБО, які стосуються виселення чиновників з державних дач.

«Якщо ми говоримо про колишніх чиновників, то взагалі незрозуміло на якій законній підставі вони досі займали ці будівлі та жили в приміщеннях, які належать державній власності. Не враховуючи навіть деякі факти того, що частина таких чиновників заборгувала за оренду цих ділянок. Тобто, якщо вони є чинними чиновниками, то вони напевно мають право там жити, але якщо термін їх повноважень закінчився, то вони не мають чим себе виправдати. Логічно, що їм всім там зручно, адже та сума, яку вони платять за оренду таких ділянок – не настільки велика. І напевно вони будуть до останнього відстоювати своє право на комфортне життя», – резюмував він.

Раніше Рада національної безпеки та оборони України оголосив про рішення активно розвивати авіабудування в Україні. Про це повідомляє секретар РНБО Олексій Данилов.

За словами чиновника, держава займеться активним розвитком цієї галузі вже в найближчі роки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу