Події в Білорусі он-лайн

Поділитися:

«Перший Діловий» стежить за подіями в режимі текстової онлайн-трансляції.
Протестуючі в Білорусі 17 серпня оголосили загальнонаціональний страйк. До протесту закликали приєднатися всі підприємства країни.

8 вересня в Білорусі знову стали затримувати протестувальників. На цей раз до рук  силовиків офіційно потрапила 121 особа, як повідомила офіційний представник МВС Білорусі Ольга Чемоданова на своїй сторінці в Telegram.

“До розгляду в суді справ про адміністративні правопорушення в місця тримання затриманих потравило 106 осіб“, – написала чиновниця.

Вона повідомила, що напередодні білоруси організували не менше 10 акцій протесту, які відвідали близько 500 громадян. Зокрема, в центрі Мінська на мітинг зібралося не більше 250 чоловік. Іншими словами, хвиля протестів в Білорусі стала меншою.

23 серпня, 21:56

У столиці Білорусі чинного президента Олександра Лукашенка евакуюють з Палацу незалежності. Очевидним є і опозиційні ЗМІ заявляють, що в робочу резиденцію президента прилетів білий вертоліт з білоруським прапором.

Відомо, що до цього до Палацу підійшли кілька тисяч протестувальників, але силові структури перекрили їм вхід до резиденції президента.

22.15 Глава профспілки гірників України прокоментував політичний випад Олександра Лукашенка щодо того, що страйкарів на «Беларуськалии» цілком можуть замінити українські шахтарі. Свою відповідь на таке припущення чиновник озвучив на своїй сторінці в Facsbook.

У своєму повідомленні голова незалежної профспілки гірників заявив, що, по-перше, в Україні й так не вистачає шахтарів, щоб забезпечувати повноцінний видобуток в шахтах, а по-друге, український народ підтримує білорусів і не збирається зраджувати їх права та свободи подібними діями.

«Шахтарі – одна з найбільш солідарних каст в світі. Запевняю, що ніхто з українських шахтарів не збирається їхати в Білорусь, щоб виступити в якості штрейкбрехерів!», – заявив він.

10:34 Кандидат в президенти Сполучених Штатів Америки Джо Байден вважає, що США повинні підтримати опозиційного кандидата в президенти Білорусі Світлану Тіхановську і закликати Росію не втручатися в справи сусідньої країни.

10:28 Сьогодні, 20 серпня 2020 року, у другій половині дня канцлер Німеччини Ангела Меркель вирушить до Франції на зустріч з Еммануелем Макроном. Вони обговорять ситуацію в Білорусі і ряд інших не менш важливих питань.

10:24 Співробітники мінської державної радіостанції “Столиця” майже в повному складі вирішили звільнитися. Таким чином вони висловлюють протест Лукашенко.

Четвер, 20 серпня. 10:00 Литва заборонила посадовим особам, які представляють ОМОН, КДБ і виборчу комісію Білорусі в’їжджати на територію країни. При цьому Міністерство закордонних справ Литви вніс Олександра Лукашенка в список нев’їзних, про що повідомили в МЗС.

В середу, 19 серпня, страйк працівників ВАТ “Білоруськалій” вплинув на вартість акцій інших конкурентних підприємств з видобутку руди. Про це свідчать дані ранкового ринку, повідомляє газета Financial Times.

Наприклад, наразі ціна акцій одного з провідних заводів з виробництва калію в США – “Mosaic”, зросла відразу на третину. Також фіксується підвищення вартості акцій і щодо компанії “Israel Chemicals”, яка знаходиться в Ізраїлі. Вони подорожчали на 18%. Аналогічні тенденції фіксуються і в інших куточках Європи. Наприклад, акції німецької «K + S» подорожчали на 14%.

Раніше працівники підприємства ВАТ “Білоруськалій” організували свій протест проти чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка шляхом організації трудового страйку.

На вечір, 18 серпня, в першому білоруському місті місцева міська адміністрація офіційно прокоментувала вимоги протестуючих, які підтримують головного конкурента Лукашенка на пост президента Світлану Тихановську.

Серед головних своїх рішень Адміністрація Гродно наголосила на потребі створити спільну раду, в якій братимуть участі різні представники громадської опозиції, а також законодавці. Також орган дозволив білорусам брати участь в масових акціях протесту на площах Леніна та Радянській та зняв відповідальність за ті протести, в яких громадяни вже встигли обрати участь.

Крім цього, в адміністрації погодилися надати потрібний супровід подій з боку ЗМІ, а також медичну допомогу для мітингувальників, разом з технічним забезпеченням для організації мітингів. Прямий ефір для суспільства погодився вести регіональний канал «Гродно Плюс».

18.30 18 серпня, до загальнонаціонального страйку в Білорусі приєдналися працівники білоруських цукрових заводів. Сьогодні вони вийшли на акції солідарності. Мітинги проходять в Жабинці, Слуцьку і Городії.

17.48 Олександр Лукашенко жорстко розкритикував створення за пропозицією кандидата в президенти Світлани Тіхановскої Координаційної ради, яка повинна зайнятися мирною передачею влади. За словами Лукашенка, до цієї ради увійшли “колишні, скривджені і відверто відв’язані нацисти”. Нагадаємо, що одним з членів Ради є Нобелівський лауреат, письменниця Світлана Алексієвич, автор відомої книги “У війни не жіноче обличчя”.

За словами Лукашенка, опозиція намагається заколисати владу і силові структури, словами про те, що вони мирні і добрі. “Це ширма. Якщо зазирнути за неї, ви бачите, що відбувається”, – сказав Лукашенко.

Слідом він зазначив, що опозиція створила якийсь штаб і вимагає ні багато ні мало – передати їм владу. “Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що випливають”, – передає словами Лукашенко агентство “Белта”.

Він також заявив, що хотів би попередити всіх, хто увійшов в цей штаб, що влада вживатиме адекватних заходів згідно із законом. “У нас достатньо заходів, щоб остудити деякі гарячі голови”, – попередив Олександр Лукашенко.

16.45 В ОБСЄ занепокоєні ситуацією в Білорусі. Голови ОБСЄ побажали відправитися в республіку для переговорів з опозицією і урядом і вже направили відповідний запит владі країни. В організації прокоментували минулі 9 серпня президентські вибори. Так як представники бюро не змогли спостерігати за ходом голосування, вони ставлять під сумнів легітимність проведених виборів.

Представники ОБСЄ також виступили з критикою «непропорційного використання сили проти мирних протестувальників» і затримання маніфестантів. Мова навіть йшла про те, що на території Білорусії зараз катують представників опозиції.

Крім глави ОБСЄ, своє бажання відправитися в Білорусію висловили глава МЗС Швеції і прем’єр-міністр Албанії.

16.35 Білоруське державне інформагентство «Белта» опублікувало ролик, в якому протестувальників  називають «сволотою, готовою продати свою матір за 20 доларів». На одному з кадрів в відео показані протести в Іспанії

16.30 “Небайдужі ІТ-фахівці” створили сайт з інформацією про всіх затриманих на мітингах в Білорусі, який почав працювати вже сьогодні. Автори цього проекту зберегли право на анонімність. На сьогодні там вже є інформація про 5 тис. затриманих під час мітингів, які проходили з 10 по 16 серпня. Для створення цієї бази, повідомляють в ЗМІ, були зібрані відомості волонтерів, прокуратури країни, видання Tut.by. а також інформація зі списків на різних Телеграм-каналах.

16.00 МВС Білорусі повідомило про нову смерть під час протестів в країні. 19-річний хлопець загинув 16 серпня о 3:20 поблизу Партизанського проспекту, пише прес-служба відомства з посиланням на прес-секретаря Ольгу Чемоданову. «На Партизанському проспекті водій «Рено» скоїв наїзд на 19-річного пішохода, який, за попередньою інформацією, перебував на проїжджій частині», – зазначила представник МВС. Хлопець, за даними відомства, отримав травми, несумісні з життям, і помер на місці.

15.10  Міністр охорони здоров’я Білорусії Володимир Каранік звернувся до протестуючих з відкритим листом «Ми готові до діалогу». Послання було відправлено до редакції видання Tut.by, яке його опублікувало.

15.00 Так виглядає акція працівників Національного художнього музею в Білорусії. Директор музею в Волковиську був членом виборчої комісії і відмовився підписувати протокол. Чоловік зник 15 серпня. До цих пір неясно де він, його телефон недоступний.

14.55 Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська в день народження свого чоловіка Сергія Тіхановського, який зараз знаходитися в СІЗО, записала ще одне відеозвернення. Опозиціонерка звернулася до білорусів від імені свого чоловіка.

«Мій чоловік Сергій Тіхановский просить, щоб я передала його слова. Він та інші політв’язні сидять. Але він просить, щоб ви не сиділи, а зробили все, щоб жити в країні для життя », – заявила Тіхановська.

Вона додала, що пропаганда з патріотів робить злочинців, а держЗМІ «дають неправдиву інформацію і без рішення суду називають людей винними».

14.45 У Білорусі в усі урядові установи були розіслані листи, в яких потрібно покарати працівників, які страйкують. Про це пише видання «Наша Нива» у своєму каналі в Телеграм.

У листі сказано, що працівники всіх держустанов повинні бути попереджені про покарання за участь у страйках.

«Участь у страйках або зборах, що проводяться без дотримання трудового законодавства, є порушенням трудової дисципліни і тягне за собою застосування заходів відповідальності», – йдеться в листі, підписаному заступником прем’єр-міністра Білорусі Юрієм Назаровим.

13.58 Для білорусів, які залишилися без роботи через замассових протестів зібрали понад 710 тисяч доларів, передає Tut.by. При цьому, наголошується, що зібрана сума досить швидко збільшується. Зазначено, що гроші пожертвували майже 14 тисяч осіб. Також триває збір коштів для тих, хто постраждав від жертв насильницьких репресій, зокрема, від насильства з боку силовиків.

13.45 У штабі Світлани Тіхановської, головної опонентки Олександра Лукашенка на виборах в президента, закликали громадян Білорусі до загального страйку і нанести «економічний збиток» режиму самопроголошеного президента. З відповідним відеозверненням виступила керівниця штабу Марія Мороз, яка виїхала в Литву разом з Тіхановскою через переслідування. За її словами, такими діями білоруси покажуть владі, що повернення назад не буде.

13.30 МВС Білорусі спростовує інформацію опозиційних ЗМІ про зникнення понад 70 осіб, серед яких в основному чоловіки, після антиурядових мітингів з 9 по 13 серпня. Про це повідомляє TUT.BY, відзначаючи, що на сьогодні зниклими вважаються 76 осіб.

13.00 Уповноважений уряду ФРН з межвідомчої співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами “Східного партнерства” Дірк Візе (Dirk Wiese) не очікує вторгнення Росії в Білорусь на тлі масових протестів в цій країні. “Відносини між двома країнами вже давно не настільки теплі, як раніше. Охололи і відносини між російським президентом Путіним і главою білоруської держави Лукашенко”, – сказав він в інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk у вівторок, 18 серпня.

12.30 Біля мінського СІЗО №1 люди вітають Сергія Тіхановского з днем народження.

11.45 Міністр культури Білорусі Юрій Бондар приїхав до протестувальників -артистів Купалівського театру. Його зустріли криками «Ганьба»

11.40 Співробітник ОМОН, який постраждав в ніч виборів, розповів про протести в Білорусі
«Мирним я цей протест не назву: солдати падали, тепер вони лежать в госпіталі. Там справа стояли хлопці без щитів. Просто у нас грамотно показують і не викладають те, як це летіло, як хлопці падають. Там стояли строковики, які не ОМОН, там були і внутрішні війська. Повірте, вони поламані лежать. А потім кажуть, що це фейк », – цитує його TUT.by.

11.30 Випускники історичного (тепер історико-філологічного) факультету Могильовського педагогічного інституту (в 1997 році він був перетворений в Могильовський державний університет, МДУ) – alma mater Олександра Лукашенка – випустили звернення з вимогою звільнити всіх політв’язнів, затриманих в ході президентської кампанії в серпні 2020 року, а також провести публічне і гласне розслідування випадків насильства проти мирних громадян, побиття і затримань учасників акцій протесту.

10.30 Біло-червоно-білий прапор з’явився на першій шпальті газети «Прессбол»

10.15 Президент Білорусі Олександр Лукашенко нагородив більше трьохсот співробітників силових органів і відомств медалями “за зразкову службу” I, II і III ступенів. Указ про нагородження працівників МВС був опублікований Національним правовим інтернет-порталом Республіки Білорусь сьогодні, 18 серпня.

10.00 Канада та Ірландія не визнали перемогу Лукашенка і закликали провести нові вибори президента. Про це заявив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань

22.00 Митрополит Мінський і Заславський Павло, патріарший екзарх всієї Білорусі, завдав пастирський візит в лікарню швидкої медичної допомоги Мінська. Як зазначає сайт Білоруської православної церкви, частина пацієнтів лікарні – люди, які отримали травми під час акцій протесту. Серед них як учасники мітингів, так і випадкові люди. У лікарні перебувають також надійшли зі слідами побиття і тяжких тілесних ушкоджень з ізолятора тимчасового утримання на вулиці Окрестина. Постраждалим завдано сильний фізичний і психологічний збиток, сказано в повідомленні. Пізніше він звершив молебень “За білоруський народ” в Свято-Духовому кафедральному соборі міста Мінська.

18.20 Лукашенко заявив: “Ви говорите про несправедливі вибори і хочете провести справедливі? Відповідаю вам на це питання. Ми провели вибори. Доки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде”.

18.00 Президент США Дональд Трамп оцінює ситуацію в Білорусі як “жахливу”

17.30 Український МЗС відкликав посла України в Білорусі для консультацій, щоб оцінити перспективи українсько-білоруських відносин, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

17.00 Латвія підніме в Міжнародній федерації хокею на льоду (IIHF) питання про проведення чемпіонату світу з хокею 2021 року. “Ми закличемо IIHF розглянути кандидатуру іншої країни замість Білорусі”, – заявив глава латвійського уряду Крішьяніс Каріньш.

16.30 Команда ранкової програми “Наш Ранок” на державному телеканалі ОНТ оголосила, що йде у відпустку з 17 серпня. Керівництво каналу повідомило про тиск на журналістів

16.10  Екс-претендент на пост президента і член штабу кандидата в президенти Світлани Тіхановської Ольга Ковалькова опублікувала список Координаційної ради для забезпечення трансферу влади. До нього увійшли політики, журналісти, бізнесмени, діячі культури і т.д., зокрема, Світлана Алексієвич, Алесь Беляцький, Юрій Губаревич, Марія Колесникова – в цілому на даний момент 35 чоловік.

16.00 На зустрічі з робітниками Мінського заводу колісних тягачів, один з працівників заводу крикнув Олександру Лукашенко «Застрелися, фіцер!»

Браво!Один з робітників МЗКТ крикнув Лукашенку «Застрелись, офицер!»Але подивіться як ганебно і жалюгідно став поводити себе Лука…Назар Приходько

Gepostet von Назар Приходько am Montag, 17. August 2020

9:45 У понеділок активісти закликали білорусів виходити на вулиці і пообіцяли не визнавати більше чинного президента Олександра Лукашенка владою, якщо він не виконає вимоги.

У той же час Лукашенко заявив, що кількість голосів, яке набрав не може бути фальсифікованим. При цьому, на виборах він набрав 80 відсотків голосів.

Нагадаємо, що перед виборами Олександр Лукашенко попереджав, що вибори тихо не пройдуть.

Опонент Лукашенка Світлана Тіхановська теж не відстає і заявляє про готовність стати новим президентом країни.

“Я готова прийняти на себе відповідальність і виступити в цей період в якості національного лідера з тим, щоб країна заспокоїлася, увійшла в нормальний ритм. Щоб ми звільнили всіх політв’язнів і в найкоротші терміни підготували законодавчу базу і умови для організації нових президентських виборів”, – каже вона.

Напередодні, о 16:12 по трасі Санкт-Петербург-Псков громадяни помітили активну колону з десятків фур та вантажівок. Військову техніку зняли користувачі в своєму Telegram-каналі. Повідомлялося, що було помічено мінімум 30-40 автозаків типу “Урал” та “Хамер”.

“Частина військового кольору, частина як у ОМОНу. Всі без номерів. Думаю, їдуть до кордону Білорусі”, – говорилося в повідомленні одного з користувачів.

Пізніше прес-служба Західного військового округу вказала, що у відомстві такі зразки військової техніки на обліку не стоять.

У Збройних Силах Росії прокоментували цей інцидент неоднозначно, заявивши, що раніше очевидці помилково пов’язували подібні пересування з подіями в Україні, а тепер аналогічно прив’язали ситуацію до протестів в Білорусі.

11:45 Опозиція країни готова до переговорів з президентом Олександром Лукашенко. При цьому вона готова вести розмову на умовах недоторканності.

У той же час екс-кандидата на пост глави держави Валерія Цепкало оголосили в розшук. Проти нього порушили справу, але в штабі таку інформацію заперечують.

У свою чергу Лукашенко заявив, що повторних виборів не буде. Він стверджує, що під тиском нічого робити не збирається. Він каже, що після перевиборів, в країні буде все знищено.

За словами Лукашенка, після перевиборів в Білорусі буде знищено все: не буде ні МЗКТ, ні МАЗа, ні БілАЗа.


Що стосується уряду, то тут готові скласти свої повноваження перед новообраним президентом Олександром Лукашенком. Відповідний текст розміщений на урядовому порталі Білорусі.

А ось люди, які беруть участь в акціях протесту можуть бути звільнені. Принаймні про таке заявляє Лукашенко. За його словами, ситуація в країні це наслідки політичних ігор, які не мають нічого спільного з бажаннями робітничого класу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу