НКРЕКУ замінять лобістів одного олігарха на лобістів іншого?

Поділитися:

Кабінет міністрів України створює конкурсну комісію для відбору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Сьогодні, енергетичний ринок практично відсутній. Ні глава уряду Денис Шмигаль (якому підпорядковується енергосектор), ні президент Володимир Зеленський (якому підпорядкована комісія з регулювання електроенергії та комунальних платежів), не приймають ніяких системних рішень.

Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук та інші олігархи вільно лобіюють свої інтереси в енергетиці.

Наприклад, кандидати, які влаштовують Ахметова, не влаштовують Коломойського. Одні з найбагатших людей країни ведуть свою політику в енергетичному секторі, тому часто конфліктують. Коломойський хоче дешеву електроенергію для своїх підприємств, а Ахметов хоче продавати електроенергію за високими цінами.

Перший Діловий телеканал поспілкувався з політологом Русланом Бортником, який прокоментував ситуацію на енергоринку наступним чином:

«На енергоринку зараз представлені інтереси всіх ключових груп. Говорити про те, що уряд лобіює чиїсь інтереси – складно. Хоча домінуючі сьогодні дві групи: Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського. Однак також серйозно представлені і інші групи, і енергоактиви Порошенко, і тих, хто пов’язаний з опозиційних платформою «За життя». Там серйозні глибокі інтереси. Також є західні партнери і інвестори, як на ринку, так і в окремих сегментах енергетики ».

На підставі пропозицій Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Мінрегіону членами конкурсної комісії визначені Сергій Чех (в 2011-2014 роках – заступник міністра енергетики та вугільної промисловості) і Юрій Андрейчук (колишній член НКРЕКУ).

На підставі пропозицій Комітету парламенту з питань енергетики та житлово-комунальних послуг членами конкурсної комісії визначено:

Олексій Рябчин (народний депутат 8 скликання від партії “Батьківщина”, екс-заступник глави Мінекоенерго);
Світлана Голікова (член Стратегічної Ради ГО “Київський інститут енергетичних досліджень”, директор консалтингової компанії “Трансенергоконсалтинг”);
Олег Прохоренко (в 2015-2019 роках – голова правління “Укргазвидобування”).

Так чиї ж інтереси зараз лобіює уряд? Навіщо хочуть провести ротацію? Можливо, для того щоб лобістів одних олігархів змінити на інших?

«Так, в якійсь мірі це стане маркером політичного балансу. Ми бачимо якісь кандидатури висуваються. Новий склад буде відображати політично-економічний баланс нинішньої влади. Я думаю, що до нового складу НКРЕКУ увійдуть люди, пов’язані з Ахметовим, Коломойським, Офісом президентом і західні партнери. Це 4 групи які будуть складати новий склад НКРЕКУ », – сказав політолог.

Ходять чутки, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пов’язаний з олігархом Рінатом Ахметовим. Чи так це?

«Так, кажуть, що пов’язують, але це тільки чутки”, – говорить Бортник.

Нагадаємо, що згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Національна енергетична компанія «Укренерго» має проводити аналіз договорів угод на ринку «на добу вперед».

Також ми писали, що конфлікт на енергоринку України в самому розпалі. НКРЕКУ висунула звинувачення найбільшої приватної вертикально-інтегрованої енергетичної компанії України ДТЕК стосовно маніпуляцій на ринку електроенергії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу