Гральний бізнес в Україні – бути чи не бути?

Поділитися:

В Україні ще в далекому 2009 році уряд Юлії Тимошенко заборонило гральний бізнес в країні. Його не було легалізували, однак заповзятливі бізнесмени все ж вели діяльність, але під виглядом інтернет-лотерей і ігрових онлайн-платформ.

Пройшли роки, в країні нова влада і знову постало питання легалізації грального бізнесу. У комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики стверджують, що закон приймуть до кінця 2020 року.

Профільні експерти також вважають, що до кінця року українців все-таки чекає цей закон.

У коментарях для Першого Ділового телеканалу політолог Руслан Бортник висловив думку, що в нашій країні потрібен цей закон. Цей бізнес є зараз, але функціонує в тіні, і відповідно всі доходи йдуть в кишені корумпованих чиновників і силовиків.

«За скромними оцінками, легалізація грального бізнесу може принести 2-3 мільярди надходжень протягом року», – сказав він.

Також Бортник вважає, що сподіватися на те, що Україна стане другим Лас-Вегасом – вкрай наївно, бо для цього необхідно, щоб у нас жили американці зі своїми доходами. А в бідній країні і доходи невеликі, ще й соціальна небезпека існує, адже ігроманія може призвести до великих проблем, які погіршують умови життя. Щоб цього не сталося, необхідний ефективний контроль і окремі зони для бізнесу.

«Легалізація грального бізнесу стане додатковим ризиком для українців, так як потрібно буде більш уважно стежити за своїми рідними і близькими. Розпочнеться масштабна реклама, і потрібно уникнути захворюваності і непотрібних соціальних проблем », – пояснив Бортник, додавши, що необхідно контролювати, щоб ці об’єкти не перебували біля освітніх, культурних об’єктів.

Але є і зворотна сторона медалі для громадян. Ухвалення закону означає додаткові надходження в бюджет, а значить соціальні функції зможуть виконуватися краще.

Коментуючи питання, в якій формі буде в Україні існувати гральний бізнес, аналітик сказав, що моделей існування кілька. Але зрозуміло одне, що це повинні бути окремі ізольовані зони, а можливо і промислові райони міст. Друге – потрібен жорсткий контроль за тим, хто туди потрапляє. Однак, станом на сьогоднішній день, це питання досі перебуває на обговоренні і чіткого поняття немає.

Разом з тим багатьох цікавить, хто ж стоїть за легалізацією бізнесу? На це питання політолог Руслан Бортник відповів наступним чином:

«Є кілька груп впливів. Є силовики, великі ігрові конгломерати і команда президента України Володимира Зеленського. Вони до цих пір не можуть прийти до оптимального варіанту цього бізнесу, адже після прийняття закону, частина чорних доходів буде втрачено ».

Відзначимо, що більшість громадян України виступають проти легалізації грального бізнесу та ринку сексуальних послуг для наповнення державного бюджету.

При цьому, недавно Київської області поліція заблокувала діяльність чергового грального залу, який був організований в невеликому містечку Тараща.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу