Катастрофа на Канарах: виверження вулкана супроводжується землетрусами

Поділитися:

Виверження вулкана Кумбре-В’єха на острові Ла-Пальма Канарського архіпелагу посилилося. Він знову фонтанує лавою.

Офіційні особи заявили, що після п’яти місяців виверження вулкан вийшов на пік активності.

Потоки лави хлинули в райони, яких раніше не торкнулися. Це сталося після обвалення конуса вулкана в понеділок, 25 жовтня.

В Інституті вулканології Канарських островів (Involcan) заявили про «гігантські фонтани лави» з розплавленої породи. А влада зазначила, що річки лави, що стікають схилом пагорба, досягають ширини майже 3 км.

“Ми знаходимося в момент найбільшої активності”, – сказав офіційний представник Involcan Девід Кальво.

З початку виверження близько 7500 осіб були змушені залишити свої будинки, потоки лави частково зруйнували понад 2000 будівель та покрили понад 900 гектарів сільськогосподарських угідь.

Хоча більша частина острова Ла-Пальма поки не була під виверженням, розширення лавових потоків несе невизначеність для його західної частини.

Також на острові Ла-Пальма 25 жовтня зареєстрували понад 90 слабких землетрусів. У Національному географічному інституті повідомили, що магнітуда найсильнішого з них становила 3,7.

Раніше повідомлялось, що виверження вулкану Кумбре-В’єха почалося близько місяця тому. Глава уряду Канарських островів заявив, що поки невідомо, коли воно завершиться.

У авіакомпанії Binter заявили, що через попіл від вулкану в неділю було скасовано усі рейси на Ла-Пальму. Крім того, оператор державного аеропорту зазначила, що 22 з 38 рейсів на острів скасували, проте аеропорт залишається відкритим.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу