«Зростання цін на продовольство в світі б’є і по кишенях українців» — експерт

Поділитися:

Глобальні кліматичні катаклізми знищують посіви сільськогосподарських культур. Це загрожує зростанню цін на продовольство, які вже близькі до максимальних за десятиліття.

На посіви, запаси продуктів і ціни негативно вплинули сильні морози в Бразилії, повені в Китаї і спекотна погода в Північній Америці. Дощі в Європі також викликали небезпеку грибних захворювань у зернових і зупинили збір врожаю. Високі температури і посуха спровокували сотні лісових пожеж на кордоні США і Канади. Це знищило с/г посіви і тимчасово заблокувало експорт зерна. В результаті ціни на яру пшеницю досягли максимуму за вісім років.

Індекс цін на продукти харчування ООН зростав протягом 12 місяців до травня. Він почав знижуватися в червні і зупинився на позначці +34% в порівнянні з минулим роком. Цей індекс вимірює міжнародні ціни на продовольчі товари.

«Те, що відбувається в одній частині світу, в кінцевому підсумку впливає на всіх нас. Деякі громади вже переживають кошмари змін клімату», — заявила спецпосланець ООН і колишній міністр сільського господарства Руанди Агнес Калібата.

До 2050 року імпорт в Європейський Союз 44% усієї імпортованої с/г продукції виявиться під загрозою через засухи в країнах-виробниках. Бразилія, Індія і Туреччина стануть дуже вразливі до посухи. Рівень посухи за 30 років зросте на 35%, йдеться в дослідженні вчених з R2Water Research and Consultancy, Амстердамського університету прикладних наук і FutureWater. Це рекордно підвищило ціни на каву.

При цьому в найближчі 30-40 років Україні загрожує опустелювання великих територій через кліматичні зміни. 2/3 території України можуть стати зоною ризикованого землеробства. Продовольство дорожчає на світовому ринку, і Україна повністю залучена до цього процесу. Тому, поки зростання цін на продукти в світі не зупиниться, вони будуть дорожчати і у нас.

На сьогодні Україна активно залучена в світовий ринок продуктів. Одним з основних джерел її валютних надходжень є експорт сільгосппродуктів. Особливо це стосується зернових та олійних культур. Ціна на них на світовому ринку майже безупинно зростає.
Відповідно, зростають і ціни на корми для тварин і птиці, які виготовляють із зерна. А звідси і подорожчання продуктів м’ясної і молочної галузі.

Подробиці теми розповів експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут треба розуміти, що прекрасним способом, з точки зору потужних економік є, так зване, кількісне пом’якшення — це вливання в економіку величезних мас грошей. Тільки за цей рік Федеральна резервна система США влила в американську економіку 2 трлн доларів, Європейці — 1 трлн 200 млрд євро зімітували і влили в економіку. Ми з вами маємо розуміти, що, власне, таке вливання в економіку грошей — безкоштовна роздача величезних сум населенню, у якості різних форм допомог, однозначно призводить до того, що грошова маса в оберті значно перевищує ті обсяги товарної маси що є, і як наслідок ми бачимо з вами подорожчання, тобто йде інфляція», — пояснив експерт.

На думку експерта Економічного дискусійного клубу Олег Пендзина, те, що збільшується попит на українському сировинному ринку є великим плюсом для видобувної промисловості. Проте, внаслідок цього українські громадяни платитимуть більше за продукти харчування, оскільки збільшення попиту стимулює ріст ціни.

«Є певні домовленості про скорочення загального обсягу видобутку що, в принципі, має змінити ситуацію на цьому ринку. Проте, ринок нафти — це індикатор. Коли ми з вами дивимось на інші ринки — вони демонструють ріст, тому що збільшується попит на сировину, який, власне, зумовлений відновленням світової економіки, і у звязку зі збільшенням попиту росте на них ціна. Це добре для української добувної промисловості, але погано для українських громадян, які більше будуть платити за ті самі продукти харчування», — пояснив Олег Пендзина.

Нагадаємо, через погоду в Бразилії ціни на каву поставили рекорд.

Водночас українцям пообіцяли зниження цін на продукти харчування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу