«Зниженням податків держава хоче «відбілити» аграрний бізнес» – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до Податкового кодексу про підвищення ставки податку на додану вартість (ПДВ) для поставки окремих видів сільськогосподарської продукції. Верховна рада прийняла закон 1 липня.

Закон підвищує ставку ПДВ до 20% при оподаткуванні операцій з ввезення в Україну такої сільськогосподарської продукції: живу велику рогату худобу, свині, вівці, молоко незбиране, жито, овес, насіння льону, подрібнене або неподрібнене, насіння та плоди інших олійних культур, подрібнені або недроблені, цукрові буряки.

Залишається ставка ПДВ 14% за операціями з поставки: пшениці і суміші пшениці і жита (меслин), ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, роздроблених або недроблених, насіння ріпаку, подрібненого або недробленого, насіння соняшнику, подрібненого або недробленого.

В Україні закликають терміново виключити з Податкового Кодексу норми про застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції. З такою ініціативою виступили Федерація роботодавців України (ФРУ) разом з іншими асоціаціями переробників сільськогосподарської продукції та переробними підприємствами, закликавши членів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з координатором комітетів Клубу аграрного бізнесу Олегом Нестеровим.

Зокрема, він висловився про ініціативу Мінагрополітики про оподаткування сімейних фермерських господарств.

«Якщо держава бачить необхідність, прагне розвивати бізнес, стимулювати розвиток фермерського господарства, створення сімейних фермерських господарств. Тобто, щоб люди і працювали, і заробляли кошти, при цьому «відбілювались». Зараз є ситуація, коли дійсно, скажімо так, одноосібники, які мають певну кількість землі, але «відбілюватись» вони не сильно хочуть, у тому числі через складнощі в адмініструванні податків, певною мірою високих податків у певних випадках залежно від системи оподаткування. А цією ініціативою ми кажемо, держава каже: ви реєструйтесь, ми даємо вам пільгові умови набагато менші при оподаткуванні, при адмініструванні. Те, що держава може запропонувати. Ви «відбілюєтесь», сплачуєте мінімальний рівень податків, але при цьому створюється бізнес на селі», – розповів експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу