Зниженням облікової ставки НБУ підняв курс долара

Поділитися:

Офіційний курс на понеділок, 15 червня, встановлений Нацбанком на рівні 26,73 грн/долар, що на 14 копійок вище в порівнянні з попереднім банківським днем. За очікуваннями банківських фахівців, в понеділок торги на міжбанківській валютній біржі будуть проходити в діапазоні 26,7-26,8 грн/долар. Це пояснюється зниженням облікової ставки з боку Національного банку України, який змістив показник з восьми до шести відсотків.

Чому НБУ знизив облікову ставку і як це вплине на курс долара? Про це розповів економічний експерт Борис Кушнірук у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, зараз Нацбанк знаходиться під тиском критики через те, що бере в своїх розрахунках, в якості основного орієнтира, поточний рівень споживчих цін, який зазвичай знаходиться на мінімальних позиціях.

«Якщо брати в порівняння поточний рівень індексу з минулим роком, то це менше 2%. При таких обставинах, облікова ставка в 8% виглядає абсурдно і не відповідає реальним показникам розриву індексу цін і облікової ставки Нацбанку», – зазначив Кушнірук.

Експерт вважає, що таке рішення з боку національного регулятора є цілком логічним. Але в той же час, зниження ставки навряд чи зможе надати очікуваний результат, якщо це не буде супроводжуватися іншими змінами, які змогли б забезпечувати стимулювання кредитування економіки.

«На сьогоднішній момент в Україні існує економічний параліч, коли банки бояться кредитувати, а бізнес боїться брати кредити, тому що розвиток подальшої економічної ситуації в країні складно спрогнозувати. І це створює стагнацію в країні, яка не дозволяє почати відновлення економіки», – заявив він.

За словами фахівця, останнє зростання курсу гривні до долара не можна безпосередньо пов’язувати зі зміною ставки з боку НБУ, так як кореляція ринку не настільки висока.

«Тоді б в країні виріс обсяг кредитування і відповідно зросли б обсяги опозиції грошей на ринку і як підсумок, в Україні спостерігався б тиск на курс національної валюти, проте цього в країні зараз немає», – навів приклад Кушнірук.

Також експерт дав свій прогноз щодо подальшого коливання валюти.

«До осені курс буде стабільним. У цей період можливе зміцнення гривні, що негативно позначиться на економіці України. Було б краще, якби курс гривні трохи знецінився – це дозволило б країні плавно увійти в потрібне коридор курсу на рівні 28-29 гривень/долар, що позитивно вплинуло б на прибутковість українського бюджету і простимулювало б конкуренцію українських виробників по відношенню до імпортної продукції» , – пояснив Кушнірук.

Економіст підкреслив, що вже восени ситуація з курсом може помінятися в негативну сторону, так як ті проблеми, які існують в економіці України, все ще актуальні, і поки що в цьому відношенні ні в уряді, ні в НБУ не приймають конкретних рішень.

Раніше економіст і експерт Інституту суспільних досліджень Павло Вернівскій на своїй сторінці в Facebook висловився з приводу зниження НБУ ставки до 6%.

Спеціаліст заявляє, що висока облікова ставка призводить до подорожчання вартості кредитів, що впливає на бізнес і населення країни. Така ситуація призведе до уповільнення економіки і зниження рівня інфляції. Однак, будь-яка спроба уповільнити діяльність економіки відразу ж негативно відіб’ється на економічному зростанні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу