«Зміни правил оподаткування угод із нерухомістю позитивно вплинуть на ринок» – експерт

Поділитися:

З 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон, який вносить зміни до Податкового кодексу. Згідно з документом, буде запроваджено нові правила оподаткування операцій з нерухомістю.

Сьогодні за першого за рік продажу житла українців від сплати ПДФО звільняють, а от по 1% від ціни квартири, зазначеної в договорі купівлі-продажу до Пенсійного фонду, а також держмита, сплатити доведеться.

ПДФО у 5% та по 1% у ПФУ та держмито потрібно оплачувати з другої та кожної наступної угоди.

Продавцю житла, який купив його не раніше 3 років тому, також потрібно буде сплатити державі 5% угоди.

А ось продаж комерційної нерухомості (офісів, паркувальних місць, апартаментів) оподатковується, починаючи з першої угоди – 5% ПДФО. Також з доходів, що оподатковуються ПДФО за ставкою вище за нульовий, стягується військовий збір у розмірі 1,5%.

Розмір ПДФО для третьої та наступних угод за рік з 1 січня зросте до 18%. Це стосується житлової нерухомості. Перша, як і раніше, не оподатковуватиметься, а ПДФО для другої угоди складе 5%.

18% буде встановлено ставку ПДФО при другому та наступних продажах комерційної нерухомості, а також житла, яке придбано не пізніше 3 років тому. В той же час остання умова не стосується нерухомості, отриманої у спадок.

Віталій Наконечний, керівник-партнер адвокатської групи «GNS PARTNERS», в ефірі “Першого Ділового” телеканалу висловив свою думку, наскільки дана система буде корисною та продуктивною на ринку нерухомості в Україні.

«Так, я вважаю, що це буде позитивний вплив у зв’язку з тим, що це будуть рівномірніші стосунки та чесні. Також це буде вигідніше платникам податків, які офіційно купують майно та його продають, оскільки база оподаткування буде різною. Бо коли ти продаєш товар та база оподаткування 5% незалежно від того, на скільки ти продаєш. Наприклад, на одну тисячу гривень дорожче ніж купив, виплачуєш 5% від загальної суми. А так фактично виплачуєш лише за різницю».

З іншого боку, експерт зазначив, що як і у всіх економічних галузях і відносинах, для когось податкові зміни будуть позитивними, але для деяких і негативними.

«Будуть проти фізичні особи, які будувалися під такі моделі та продавали під 5% все нерухоме майно. І в них маржа практично майже вдвічі дорожча. Вони не збирали жодних документів для підтвердження своїх розтрат, а тепер їм, щоб зменшити дохід, потрібно збирати офіційні документи і відповідно доносити до податкового органу суму витрат, які вони здійснили».

Нагадаємо також, що в Україні оновився перелік тих, хто має право на отримання безкоштовного житла. Про це йдеться у законі «Про житловий фонд соціального призначення».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу