«Затримка реформ гальмує розвиток економіки України» — радник прем’єр-міністра

Поділитися:

Всесвітній банк залишив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2021 році на рівні 3,8%. Про це йдеться в доповіді Світового банку «Перспективи світової економіки» за червень 2021 року.

За прогнозами банку, ВВП України і у 2022-му, і 2023 року зросте на 3,1%.

В СБ відзначають, що в 2021 році очікується зростання світової економіки на 5,6% — це найвищий показник темпів відновлення після рецесії за останні 80 років, переважно обумовлений інтенсивним підйомом економічної активності в декількох великих країнах. Найбільший приріст економіки в 2021 року мають показати Китай (+ 8,5%), Індія (+ 8,3%), США (+ 6,5%), Аргентина (+ 6,3%), а також Туреччина і Мексика (по + 5% ).

Відзначається, що глобальне відновлення як і раніше залежить від ризиків погіршення ситуації з COVID-19, зокрема — від можливих нових хвиль пандемії. Також на це вплине фінансовий стрес на тлі високого рівня боргу країн, що розвиваються.

Подробиці розповів радник прем’єр-міністра України Кирило Криволап в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Минулого року було проведено економічний аудит держави, якраз було дуже добре проаналізовано, що взагалі призвело до того стану, в якому зараз знаходиться українська економіка. Одна з головних причин — це, здебільшого, зволікання з реформами, це зміна бачення розвитку України, куди ми рухаємось, це зміни в баченні, хто є нашим партнером, хто є нашим ворогом і т.д.», — заявив радник прем’єр-міністра України.

На думку радника прем’єр-міністра України Кирила Криволапа, з таким ВВП на душу населення, який є зараз, Україна не зможе побачити нормальної армії, медицини чи освіти. За його словами, станом на зараз єдиним виходом є збільшення реальної економіки за 10 років принаймі в два рази.

«Ми невдоволені рівнем ВВП на душу населення, ми невдоволені рівнем доходів на душу населення. Україна, дійсно, одна з найбідніших країн Європи. Ми програємо нашим сусідам в 3,4,5,10 разів. Ми розуміємо, що з таким ВВП на душу населення ми ніколи не побачимо ні нормальну армію, ні освіту, ні медицину, бо на це просто фізично не вистачить коштів. Тому єдиний вихід — збільшувати розмір реальної економіки принаймі в два рази за 10 років. Це є мета Національної економічної стратегії», — додав Кирило Криволап.

Раніше ми повідомляли, що МВФ почав виплати для відновлення світової економіки.

У той же час експерт заявив, що Україні треба розраховувати на власні сили, а не на США, МВФ і ЄБРР.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу