«Україні треба розраховувати на власні сили, а не на США, МВФ і ЄБРР» — експерт

Поділитися:

США збільшують кількість евакуаційних рейсів з аеропорту Кабула, повідомив в середу на брифінгу в Пентагоні генерал Хенк Тейлор, відповідальний в американському оборонному відомстві за логістичні операції.

«Наше основне завдання полягає в тому, щоб з кращою ефективністю і при дотриманні заходів безпеки продовжувати вивозити якомога більше людей. За останню добу нам вдалося перевершити попередні показники. Напередодні 42 літаки ВПС США — 37 літаків С-17 і п’ять С-130 — вивезли приблизно 11,2 тис. осіб», — сказав він.

«Ще 48 рейсів здійснили сили коаліції і союзників, вони вивезли 7, 8 тис. осіб», — зазначив Тейлор.

За його словами, «всього за минулу добу з аеропорту Кабула було скоєно 90 рейсів, це означає, що приблизно 19 тис. чоловік за останню добу безпечно покинули Афганістан».

Раніше радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв журналістам, що Вашингтон розраховує вивезти всіх американців до 31 серпня — оголошеного крайнього терміну виведення американських військ з Афганістану.

Трагічні події в Афганістані, особливо, в аеропорту Кабула, стали приводом для жорстких заяв 45-ого президента США Дональда Трампа на адресу Джо Байдена.

«Джо Байден повинен вибачитися перед Америкою за те, що дозволив військовим піти перед цивільними особами і за дозвіл передати складне військове обладнання на суму 85 мільярдів доларів Талібану (а також Росії і Китаю, щоб вони могли його скопіювати) замість того, щоб повернути його назад до Сполучених Штатів!», — заявив Дональд Трамп.

Подробиці теми розповів економіст-міжнародник Руслан Осипенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Україна має займатись, в першу чергу, собою, своїми національними інтересами, і, в першу чергу, розбудовою економічної складової, від якої йде політична і соціальна стабільність. Від цього йде єдність в середині України, я маю на увазі регіональну складову. Якщо ми не займемося економікою і зміцненням інститутів влади, і не почнемо покладатися саме на свої сили, а будемо розраховувати на кредит МВФ, на допомогу ЄБРР, на те, що скажуть у Вашингтоні, що скажуть у Брюсселі — буде подібна ситуація як з Афганістаном», — зазначив експерт.

На думку економіста-міжнародника Руслана Осипенка, в нинішніх умовах Україна має ключове значення для трьох великих ядерних держав. Йдеться про Китай, США та Росію.

«Україна зараз матиме ключове значення для найбільших гравців — для Китаю, для Росії, для Сполучених Штатів. Чому? Сполучені Штати зараз хочуть розірвати Стратегічний Союз Китаю і Росії. Тому що дві ядерні держави. Росія — це військова, фактично, держава, але без економічної потуги, а Китай — навпаки. Для того, аби розірвати цей союз Росія хоче повернути контроль над Україною. Україна важлива для США і Росії у цьому випадку. Китай, якщо нарощуватиме вплив над Україною, отримає вплив і на Росію, і на США. Тому якраз Україна, в розкладі цих великих ядерних держав, зараз відіграє ключову роль», — пояснив економіст-міжнародник.

Нагадаємо, глава Міністерства фінансів Сергій Марченко повідомив, що Україна звернулася до США щодо надання нових гарантій по облігаціях держборгу.

Крім того Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна хоче продовжити програму stand-by із Міжнародним валютним фондом на пів року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу