Забудовники попередили про майбутні проблеми

Поділитися:

Українське законодавство не захищає інвесторів на ринку житлової нерухомості, а держава недостатньо контролює, як забудовники використовують кошти фізосіб.

«У зовнішніх юрисдикціях на законодавчому рівні забудовникам заборонено залучати гроші фізосіб на етапі будівництва. Забудовник може взяти кредит, може будувати за рахунок власного капіталу, може попросити задепонувати певну суму майбутніми покупцями, але покупка житла проводиться не на етапі будівництва, а на етапі здачі в експлуатацію », – розповів голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів Сергій Волков.

На його думку, українська фізособа – інвестор не може захиститися від неправильного розпорядження його коштами.

«Покупець ніяк не може контролювати цільове використання своїх грошей. Це може проконтролювати тільки банк – професійний кредитор. Люди, предоплачуючи житло, також виступають кредиторами, але вони не є професійними кредиторами », – розповів Сергій Волков.

Експерт Олена Дмитрієва радить встановити норму, яка дозволить добудовувати недобудови, адже може виявитися, що забудовник не впорався – будинок недобудований, але квартири вже все розпродано.

«Близько 20% квартир мають продаватися тільки після здачі житла в експлуатацію», – зазначає вона.

Заступник директора департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Ольга Муха радить розділити будівельну діяльність і залучення фінансування.

Муха поскаржилася, що окремі забудовники продають житло не тільки на етапі котловану, а й коли дозволів на будівництво ще просто немає, а відділи продажів вже продають квартири. «Це все потім закінчується плачевно в першу чергу для інвесторів», – попередила вона.

Як повідомлялося раніше, за підсумками перших трьох місяців 2020 року індекс ринку офісної нерухомості змістився до негативних значеннями і впав відразу на 8,88 пунктів. Поточна ціна офісної нерухомості утримується на рівні 278,6 пунктів, як свідчать дані українських експертів.

Також, з початку нинішнього року українці, які володіють об’єктами нерухомості вже виплатили до місцевих бюджетів податки на загальну суму 107 мільйонів гривень. Вже до 10 квітня, сума вище на 45 мільйонів, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу