З вересня банки будуть видавати кредити за новими правилами

Поділитися:

Нацбанк розробив нові правила, згідно з якими банки зобов’язані інформувати клієнтів про всі зміни та нововведення в кредитних програмах. Так, діяти ці правила почнуть з 1 вересня.

Відомо, що з 2 вересня банки зобов’язані публікувати лише правдиву, актуальну інформацію, яка не вводитиме клієнтів в оману.

У список входить інформація про:

  • реальну річну ставку по кредиту;
  • наявність додаткових послуг (наприклад, страхової компанії, держреєстратора, нотаріуса), а також їх вартості для клієнта;
  • терміни послуг;
  • орієнтовну загальну вартість кредиту;
  • періодичність погашення;
  • попередження про можливі наслідки в разі прострочення виплат;
  • умови дострокового зняття грошей з депозиту.

Така інформація повинна бути завантажена на сайти українських банків. Тут же повинні встановити калькулятори розрахунку витрат по кредиту або доходів за депозитом.

Також Держрегулятор зобов’язав зробити рекламу банківських продуктів і послуг легкою для сприйняття.

Стежити за дотриманням правил буде управління захисту прав споживачів фінпослуг Нацбанку. Порушникам загрожують штрафи від 50 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тобто від 850 грн до 13,6 тис. Грн за одне порушення.

Нагадаємо, що за станом на липень 2020 року 63% кредитів в портфелях державних банків є неробочими.

У Міністерстві фінансів України заявили, що українські державні банки за підсумками першого півріччя 2020 списали непрацюючі кредити за рахунок резервів на 26 млрд грн і провели реструктуризацію таких позик на 2,6 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що Євген Мецгер, який є головою Державного банку “Укрексімбанк”, спрогнозував, що ставки будуть знижуватися і далі.

За його словами, цей процес в даний момент можна спостерігати в динаміці – зниження вже почалося і припинятися поки не буде. Разом з тим банкір впевнений, що звичайне зниження облікової ставки не сприятиме лінійному моментального ефекту, а от зниження ставок депозитних сертифікатів, ОГВЗ – так, дадуть потужний поштовх до того, щоб і інші банки знижували свої ставки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу