«З «Центренерго» не розрахувався оператор «Укренерго» і цих грошей не вистачило на закупівлю вугілля» — заступник голови ФДМ

Поділитися:

Україна зможе заповнити дефіцит вугілля газом і у такий спосіб уникнути віялових відключень у країні. Про це розповів голова наглядової ради «Центренерго» Денис Кудін.

«Ми щодня докладаємо максимум зусиль, аби блекаут не трапився. У січні-лютому цього року вже були складнощі в енергосистемі і «Центренерго» систему врятував. Ми перейшли на роботу з вугілля, якого не було, на газ, і завдяки цьому згененували достатньо електроенергії. Те саме за потреби ми готові зробити і зараз. Газу достатньо, якщо так станеться. Відповідно Україна буде з електроенергією», — сказав Кудін.

Також «Центренерго» планує закупити 2,2 млн тонн вугілля за кордоном для проходження опалювального сезону.

У компанії повідомили, що 1,5 млн тонн вугілля отримають залізницею із Польщі, Казахстану та Білорусі. Ще 215 тис тонн надійде морем до кінця листопада, зокрема — вугілля американського походження. Плюс, щонайменше 235 тис. тонн має припливти морем у грудні, 250 тис. тонн — у січні.

Цих поставок має вистачити на опалювальний сезон.

Заступник глави Фонду держмайна в ефірі телеканалу «Перший Діловий» зазначив, що є два фактори, через які країна зіткнулась з дефіцитом вугілля. Зокема, через те, що державні шахти не видобули 700 тисяч тонн вугільного концентрату, а також через борги «Укренерго» перед «Центренерго».

«З одного боку, державні шахти не видобули 700 тисяч тонн вугільного концентрату, який не приїхав на «Центренерго», і це, власне, той дефіцит, який сьогодні ми маємо по складу. Друге — це ціна. Для того, що купити вугілля і поставити його на склад — потрібні обігові кошти. Коли компанія «Центренерго» на сьогоднішній день має перед собою величезний борг з боку «Укренерго», то, власне, цих грошей і бракувало, для того, щоб закупити вугілля, і покласти його на склад. На початок жовтня борг складав 1,8 млдр гривень», — пояснив заступник глави ФДМ.

Нагадаємо, в Україні зупинено роботу понад половини енергоблоків на теплових електростанціях.

Також ми писали про те, що впродовж тижня з 1 по 7 листопада запаси вугілля на складах енергогенеруючих компаній України скоротилися на 11,7% — до 479,4 тисячі тонн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу