«З кожної позиченої у банків 1 гривні повертають тільки 7-15 копійок» – економіст

Поділитися:

Глава Національного банку України Кирило Шевченко запропонував створити спеціалізований суд з фінансових суперечок. Про це він заявив під час виступу на VII Legal Banking Forum.

На його думку, перевантаженість суддів і недостатній рівень знань в тонкощах надання фінансових послуг ускладнюють розгляд справи в суді.

Тому в Нацбанку пропонують створити спеціалізований суд, який розглядатиме тільки фінансові питання.

За словами глави НБУ, Національний банк буде проводити консультації з усіма стейкхолдерами, яких може стосуватися така ініціатива, в тому числі й з МВФ.

При створенні спеціалізованого суду НБУ буде рівнятися на кращі світові практики в цьому питанні. А для запуску такого суд в Україні потрібна буде комплексна робота не тільки НБУ, але і державних органів, бізнесу та інших банків.

У НБУ вважають, що створення суду дозволить вкладникам розраховувати на об’єктивне і зважене правосуддя. А також знизить ризик зловживань недосвідчених суддів у сфері вирішення багатомільйонних суперечок.

Подробиці теми розповів український економіст Ілля Несходовський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Така проблема дійсно існує. Зараз в Україні повертається дуже мало боргів. Іншими словами, з одного умовного долара або гривні назад повертається лише від 7-15 копійок. У той час як в нормальних практиках повертають понад 60 копійок, а в деяких випадках навіть 95. Тобто у нас кредит практично не повертається. Наступним моментом є те, де конкретно у нас зосереджена проблема і як саме нам її вирішити? Як зробити так, щоб вона більше не виникала і борги під час віддавалися», – сказав фахівець.

Він підкреслив, що така проблема з’явилася через те, що більша частина кредитів, які не повертаються, була видана пов’язаним з банком особам.

«Найяскравіший приклад в цьому відношенні – це «ПриватБанк». Тоді кредитування таких особистостей призвело до того, що цей банк був фактично на межі того, що в будь-який момент міг призупинити свою діяльність. Тому що тоді люди просто не повертали кредити, створюючи високу загрозу банкрутства для банку. Також це стосується й інших банків, які свого часу збанкрутували. Тому що коли ти збираєш гроші з населення, потім видаєш гроші безпосередньо собі або якимось афілійованим структурам і далі через певну економічну ситуацію в підприємствах відбувається погіршення діяльності – вони вже не можуть повернути кредит, що звичайно впливає на банк», – розповів економіст.

Також експерт прокоментував необхідність створення окремого суду для розв’язання подібних питань.

«Є дуже велика кількість однотипних справ, які потрібно розглянути в оперативному режимі й тими суддями, які в цьому хоч щось розуміють. Але їх має бути велика кількість, а у нас таких можливостей зараз немає. Таким чином даний суд буде дуже сильно обмежений в тих питаннях, які він повинен буде розглянути», – сказав Несходовський.

При цьому відповідно до положень Конституції України, створення такого суду – і правда можливе. Тобто дана ідея не порушує правове поле законодавства.

«Це можна зробити, головне питання полягає в актуальності такого суду. Можливо у зв’язку з низьким рівнем довіри з судової гілки влади, яка фактично призводить до того, що закордонні інвестори бояться вкладати в країну гроші. То в такому випадку є сенс вирішувати подібні суперечки не в українських судах, а наприклад, за британським законодавством. Однак цього вже не передбачає наша Конституція. Тобто, ми повинні істотно її поміняти, якщо хочемо діяти саме так», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що минулого року українці оформили електронних лімітів для переказу коштів за кордон через «ПриватБанк» більш ніж в три рази більше, ніж у 2019-му (26,7 тисячі проти 7,2 тисячі), інформують у фінустанові.

Всього у 2020 році громадяни України оформили 34,7 тисячі е-лімітів, з них 77% – через «ПриватБанк».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу