Європа відмовляється від продукції «Білоруськалію»

Поділитися:

Європейські компанії одна за одною відмовляються від мінеральних добрив «Білоруськалію», який потрапив під західні санкції. Про це повідомляє «Перший Діловий».

Контракт на імпорт товарів розірвала норвезька фірма «Яра», яка щороку закуповувала близько півтора мільйона тонн – а це до 15% від загального виробництва підприємства. Договір припинили з експортним трейдером – Білоруською калійною компанією. Процес обіцяють завершити до 1-го квітня.

Нові санкції проти Білорусі Сполучені Штати запровадили торік у грудні – зокрема, обмежили доступ до доларових операцій.

Тим часом експерти хімічного ринку кажуть: у «Білоруськалії» нині паніка – адже альтернативних ринків збуту продукції немає. А її зараз чимало – лише в першому півріччі 2021-го компанія виробила 6,5 мільйонів тонн мінеральних добрив.

Серед імовірних варіантів виходу з кризи називають торгівлю через російські компанії або викуп його російськими партнерами.

Також Мінськ може спробувати домовитися з Вашингтоном щодо відтермінування санкцій. Щоправда, експерти кажуть, навряд чи США на це підуть.

Та за будь-яких сценаріїв, прогнозують аналітики, збути весь обсяг до квітня 2022-го року нереально навіть фізично. Реекспортувати все Росія не в змозі. Через тамтешні порти максимально можливо збути до 3-х мільйонів тонн на рік.

На білоруський калій припадає до 20% світового експорту. І невизначеність навколо нього триматиме високі ціни на мінеральні добрива щонайменше у перші півроку 2022-го. Втім, про готовність бодай частково замінити поставки вже заявив найбільший світовий виробник калію – канадська фірма «Натрієн».

Нагадаємо, що Білорусь запровадила ліцензування імпорту з України деяких товарів.

Також ми писали про те, що Україна скасовує рішення про обмеження на білоруський імпорт автомобілів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу