«Влада вирішила поповнити бюджет завдяки “великій приватизації»- експерт

Поділитися:

Надходження до держбюджету 12 млрд грн від великої приватизації в цьому році очікують в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Приватизація – це пріоритет президента, пріоритет уряду. І мала приватизація, і розблокування великої приватизації, яка в цьому році, ми плануємо, орієнтовно принесе 12 млрд грн до державного бюджету. Але, що більш важливо, навіть дасть можливість прийти більш ефективному новому приватному власнику, який зможе ці підприємства краще розвивати”, – відзначили в Міністерстві.

У державному бюджеті на 2021 рік передбачено 12 млрд грн надходжень від приватизації: 3 млрд грн – від малої приватизації й 9 млрд грн – від великої приватизації. Велика приватизація включає об’єкти балансовою вартістю понад 250 млн грн.

Подробиці теми розповіла керуючий партнер адвокатської групи Марина Гаврилюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, швидше за все цей процес викликаний дефіцитом коштів в українському бюджеті, а також бажанням залучити більше інвестицій в Україну.

«Поповнення бюджету звичайно ж є тут ключовим завданням, яке зараз стоїть перед керівництвом нашої держави. Тому в принципі це питання вже підіймалося на початку карантину, проте тимчасово відкладений через стабілізацію на світовому ринку», – сказала фахівець.

За словами експерта, приватизація наразі є найкращим інструментом для поповнення бюджету. Адже в принципі інвестори зараз зацікавлені в цьому.

«Як показав результат приватизації майнових комплексів та майна ДП« Укрспирт ». Раніше була одна ціна поставлена ​​на аукціон і вона була сильно завищена в рамках аукціонного процесу. Тобто це був досить живий приклад приватизації. Тому я думаю, що приватизація – це дієвий механізм з точки зору поповнення бюджету України», – розповіла про свою думку Гаврилюк.

Вона підкреслила, що зараз до кінця не можна бути впевненими в тому, коли саме закінчиться криза і пандемія коронавірусу.

«Також не можна остаточно передбачити той рівень наслідків, який може нас очікувати через рік. Тому швидше за все уряд діє з розрахунком на це», – сказала вона.

Також експерт прокоментувала невдалий досвід з продажем тюрем.

«Тюрми – це насправді дуже привабливі до продажу об’єкти. Тим більше, що при наявності інвесторів можна буде потім створити інститути приватних в’язниць. Насправді я вважаю, що в Україні повинна існувати подібна система. Тому що це був би дуже класний і прибутковий механізм, як для держави, так і для інвесторів. Адже зараз ті умови, в яких перебувають ув’язнені – занадто жахливі. І якщо в теорії поліпшити своє перебування там можна, то на практиці – це зробити дуже важко. Тоді б люди, які знаходяться під слідством, могли б дозволити собі людські умови для життя. Тому це дуже велика тема для розмови”, – сказала вона.

Однак залишається питанням, чи не станеться так, що держава в рамках приватизації буде змушена продати деякі об’єкти по занадто низькій ціні.

«Напевно будуть певні умови аукціону, участі та зниження ціни в тому випадку, якщо попиту на об’єкти не буде. Наскільки я знаю, ціна повинна бути не нижчою за ринкову, відповідно до розташування і стану об’єктів. Для акцій державних підприємств також будуть певні умови. Тобто, держава повинна створити такі умови, щоб кінцева мета, а саме поповнення українського бюджету, дійсно збулася», – резюмувала фахівець.

Нагадаємо, що раніше у Фонді державного майна України розповіли подробиці щодо реформи приватизації. Про це повідомляє глава відомства на одному з українських телеканалів.

Він заявив, що зараз уряд намагається зробити цей процес якомога більш прозорим. Також він повідомив, що минулого року країна провела понад 1900 аукціонів в рамках цієї реформи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу