Влада позбавить вклади в «Ощадбанку» держгарантій

Поділитися:

Кабінет міністрів затвердив проект закону “Про внесення змін до деяких законів України стосовно набуття акціонерним товариством” Державний ощадний банк України “статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 14 квітня.

Документом пропонується виключити із закону “Про банки і банківську діяльність” норму про те, що вклади фізосіб в “Ощадбанку” гарантуються державою в повному обсязі.

Замість цього “Ощадбанк” повинен отримати статус банку-учасника Фонду гарантування вкладів фізосіб, як і інші банки.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, приєднання “Ощадбанку” до Фонду гарантування вкладів дозволить залучити ЄБРР в якості інвестора банку і скоротити частку держави в банківській системі.

У свою чергу проти затвердження законопроекту виступив Національний банк (НБУ). За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, питання приєднання “Ощадбанку” до Фонду гарантування вкладів доцільно розглядати разом з питанням реструктуризації боргів Фонду.

Однак міністр фінансів Сергій Марченко наполіг, що обидва ці питання можуть бути розглянуті окремо, після чого Кабмін затвердив законопроект.

Як повідомлялося, ще в 2016 році Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і уряд України домовилися про заходи щодо підтримки реформування “Ощадбанку” і його підготовку до часткової приватизації, яка спочатку планувалася на 2018 рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу