Влада повинна розв’язати дилему – чим саме повинен керувати «Укроборонпром» – Гліб Канівський

Поділитися:

Державне підприємство “Антонов”, Харківське державне авіаційне підприємство, Харківський машинобудівний завод ФЕД, Харківське агрегатне конструкторське бюро і Запорізьке конструкторське бюро “Івченко-Прогрес” планують передати в управління Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості.

Проте на сьогоднішній день Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості фізично не здатне забезпечити будь-який контроль над авіаційними підприємствами, оскільки міністерство знаходиться ще на стадії формування.

“Авіапідприємства є виконавцями державного оборонного замовлення під грифом “секретно”. При цьому допуск до держтаємниці є тільки у міністра Олега Уруського. А штат міністерства тільки формується“, – раніше заявив Гліб Канівський для ЗМІ.

Детальніше про цю тему глава експертної організації StateWatch розповів в ефірі “Першого Ділового” телеканалу.

За словами фахівця, головне завдання аудиторів компанії полягає в тому, щоб показати той шлях для органів управління, який буде близький до свого ідеалу.

«Якщо врахувати те, що перед чинною владою в принципі з 2019 року стоїть завдання провести реформу оборонного комплексу і нарешті вирішити дилему стосовно того, чим саме повинен керувати «Укроборонпром» і я в якій це буде формі. Якою саме має бути форма корпоративного управління в компанії? Наразі подібні рекомендації з боку іноземних аудиторів можуть як раз таки використовуватися урядом для того, щоб наблизити систему управління державним оборонним комплексом до ідеалу», – сказав фахівець.

Також фахівець згадав про конкретні зобов’язання України на міжнародній арені політики. Адже країна вже пообіцяла провести ключові реформи в стратегічному секторі.

«На мою думку Україна ще з 2015 року взяла на себе зобов’язання провести в державному стратегічному секторі, куди також входить і “Укроборонпром» спеціальну реформу корпоративного управління. І те, що нині реформа не рухається з місця, не означає, що її потрібно не реалізовувати взагалі. Якщо Україна взяла на себе такі міжнародні зобов’язання та й у всіх країн-членів НАТО такі стандарти не викликають жодного здивування. Це для них повсякденна практика”, – вказав Канівський.

Нагадаємо, що раніше «Укроборонпром» звинуватив керівництво Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України в невиправданому втручанні в роботу ГК «Укроборонпром».

У повідомленні компанії йдеться про навмисну блокаду роботи компанії та реформуванню оборонно-промислового комплексу.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила