Україна вперше за історію незалежності почала імпортувати з країн Євросоюзу … картоплю. Про поставки продукції вже заявили Франція, Бельгія і Нідерланди.
Керівник Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова заявила, що не пам’ятає такої ситуації, навіть за часів СРСР. Як пояснили в асоціації – все через карантин.
“У нас в цьому році вперше за всі 29 років, а можливо навіть за радянських часів, на прилавках супермаркетів з’явилася картопля не тільки з Бельгії та Голландії, але і з Франції. У них зупинилися абсолютно всі заводи з виробництва картоплі фрі. На території цих держав розміщені основні потужності з переробки в Європі – понад 20 заводів, які забезпечували McDonald’s по всій Євразії і всю систему HoReCa “, – сказала Руженкова.
Також держави Західної Європи поставляли картоплю-фрі в рекреаційні зони Єгипту, Туреччини, Ізраїлю. Руженкова зазначила, що поставлена в Україні картопля є технічною і використовується виключно для приготування фрі. Виконавчий директор УАПК побоюється, що і трейдер, і супермаркет, і покупець можуть бути обдуреними при виборі товару, оскільки така картопля виглядає красиво, довго зберігається, проте придатна тільки для смаження.
Разом з тим, вона закликала бути покупців пильними, тому що європейська картопля підходить виключно для смаження і приготування картоплі-фрі. Це технічний сорт.
Руженкова зараз побоюється, що технічний картопля з Європи з’явиться в супермаркетах, оскільки таким сортом може бути обдурять і імпортер, і супермаркет і споживач. Європейська картопля довго зберігається, має презентабельний вигляд, але для борщу або картопляного пюре – непридатна.
Разом з тим, вітчизняні фермери нарікають на карантин, закриті ринки і неможливість збуту молодої картоплі. Економіст Олег Пензин розповів, що вітчизняна картопля буде дорожчати, оскільки ринки відкриті не всі, перший урожай фермери не змогли продати, а супермаркети запропонували занадто низьку закупівельну ціну. Крім того, впливає на ціну вітчизняного виробника і ціна імпортних овочів.