В Україну почали ввозити картоплю з Франції

Поділитися:

Україна вперше за історію незалежності почала імпортувати з країн Євросоюзу … картоплю. Про поставки продукції вже заявили Франція, Бельгія і Нідерланди.

Керівник Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова заявила, що не пам’ятає такої ситуації, навіть за часів СРСР. Як пояснили в асоціації – все через карантин.

“У нас в цьому році вперше за всі 29 років, а можливо навіть за радянських часів, на прилавках супермаркетів з’явилася картопля не тільки з Бельгії та Голландії, але і з Франції. У них зупинилися абсолютно всі заводи з виробництва картоплі фрі. На території цих держав розміщені основні потужності з переробки в Європі – понад 20 заводів, які забезпечували McDonald’s по всій Євразії і всю систему HoReCa “, – сказала Руженкова.

Також держави Західної Європи поставляли картоплю-фрі в рекреаційні зони Єгипту, Туреччини, Ізраїлю. Руженкова зазначила, що поставлена ​​в Україні картопля є технічною і використовується виключно для приготування фрі. Виконавчий директор УАПК побоюється, що і трейдер, і супермаркет, і покупець можуть бути обдуреними при виборі товару, оскільки така картопля виглядає красиво, довго зберігається, проте придатна тільки для смаження.

Разом з тим, вона закликала бути покупців пильними, тому що європейська картопля підходить виключно для смаження і приготування картоплі-фрі. Це технічний сорт.

Руженкова зараз побоюється, що технічний картопля з Європи з’явиться в супермаркетах, оскільки таким сортом може бути обдурять і імпортер, і супермаркет і споживач. Європейська картопля довго зберігається, має презентабельний вигляд, але для борщу або картопляного пюре – непридатна.

Разом з тим, вітчизняні фермери нарікають на карантин, закриті ринки і неможливість збуту молодої картоплі. Економіст Олег Пензин розповів, що вітчизняна картопля буде дорожчати, оскільки ринки відкриті не всі, перший урожай фермери не змогли продати, а супермаркети запропонували занадто низьку закупівельну ціну. Крім того, впливає на ціну вітчизняного виробника і ціна імпортних овочів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу