В Україні зарплати ростуть арифметично, а не реально

Поділитися:

За інформацією Державної служби статистики, влітку в Україні почалося стрімке зростання рівня зарплати. При цьому, українські економісти знаходять цьому явищу різні пояснення.

“Як відомо з методики розрахунків Держслужби статистики, вони для визначення середньої зарплати по країні беруть весь зарплатний фонд держави і ділять на всіх працюючих офіційно, які відпрацювали не менше половини календарного місяця. Поки немає статданих про середньооблікової чисельності офіційно оформлених працівників в червні. Але це – місяць відпусток, значить, що враховуються працівників явно має бути менше. А фонд зарплати не змінився “, – роз’яснюють економісти.

Однак, за даними Пенсійного фонду, надходження від ЄСВ в червні стали нижче, ніж були в травні. Експерти відзначають, що зростання середньої зарплати по Україні на 1000 гривень швидше є арифметичним, ніж реальним. Якщо уявити, що офіційні доходи збільшилися, але ЄСВ став менше, то такий варіант може статися тільки якщо платити ЄСВ тепер будуть не всі.

Нагадаємо, що терміни тимчасового незастосування штрафних санкцій за Єдиним соціальним внеском (ЄСВ) продовжені до 31 травня поточного року. Про це повідомляє Головне управління Державної податкової служби в українській столиці.

У відомстві заявили, що відповідна норма міститься в законі від 30.03.2020 №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням пандемії коронавірусу нового покоління».

Раніше повідомлялося, що в Україні озвучили топ областей, в яких громадяни отримують найвищий рівень заробітної плати. Відповідні дані представила Державна служба статистики України.

Повідомляється, що в список лідерів по рівні заробітку потрапили місто Київ – 16393 гривні, Донецька область – 12445 гривень, Київська область – 11795 гривень, Дніпропетровська область – 11655 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу