«В Україні реальним експортом нафтопродуктів займаються лише Укргазвидобування та Укртатнафта», – експерт

Поділитися:

Зростання економік низки країн у листопаді почало сповільнюватися, перш за все, через нову хвилю “ковиду”, вказує НБУ у грудневому макроекономічному та монетарному звіті. Побоювання з приводу нових локдаунів вже позначилися на слабкому попиті на нафту, через що її ціна почала падати. Крім того, Китай оголосив про часткове відкриття стратегічних запасів нафти, США закликали інші країни вчинити так само.

Ціни на енергоресурси та сировинні товари за підсумком року кілька разів встигли оновити багаторічні максимуми. Наприклад, “прайс” на нафту марки Brent у жовтні перевищив 86 доларів/барель, показавши найкращий результат за три роки. І це при тому, що з початку пандемії у квітні 2020-го один барель на тлі обвалу споживання наближався до 20 доларів. Подібна динаміка була і з котируваннями нафти WTI – її ціна у жовтні також оновила багаторічний рекорд. Але з кінця листопада вартість обох марок знижується.

Котирування нафти на світових ринках одні з найчутливіших до різноманітних новин та економічних подій, каже директор аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. Через це, за його словами, відбуваються різкі рухи цін на нафту як у бік підвищення, так і в бік зниження.

Подробиці теми розповів експерт ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Щодо скорочення експорту нафти, то зараз не йдеться про товарно-моторне паливо. А йдеться про певний перелік компонентів, які ми отримуємо внаслідок перероблювання нафти чи газового конденсату. Зазвичай, йде процес змішування для отримання товарних нафтопродуктів. Це бензин, дизельне паливо та авіаційне паливо. Всі ми розуміємо, що, зрештою, всі ці показники дуже жорстко регламентуються технічним регламентом. Тому просто бездумно змішувати ці компоненти неможливо. Важливо сказати, що після змішування таких компонентів у компаній є ті чи інші залишки продукту, які зазвичай залежать від технологічних можливостей та потреби ринку. Потім рештки цих фракцій Україна і віддає на подальшу перероблювання там, де це можливо. Наприклад, на підприємства органічної хімії. Також це може дійти сфери фармацевтики та косметології. Саме тому ці рештки експортують. Тож саме від рівня перероблювання тих чи інших компонент залежить рівень експорту цих залишків з боку України. Також це може свідчити про глибший рівень перероблювання», – сказав він.

Експерт зазначив, що здебільшого питаннями експорту нафтопродуктів на території України займаються Укргазвидобування та Укрататнафта.

«В Україні фактично є кілька підприємств – це Укргазвидобування, яке переробляє газовий конденсат та Укрататнафта. Тому інших експортерів фактично немає», – сказав він.

Нагадаємо, що Bank of America ще недавно прогнозував зростання ціни на нафту марки Brent до 120 доларів за барель. Зараз експерти запевняють у зворотному. 2022 року очікується здешевлення палива.

Аналітики з BofA очікують, що північноморська нафтова суміш Brent у 2022 році коштуватиме в середньому 85 доларів за барель.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу