В Україні почалося списання боргів енергоринку

Поділитися:

В Україні набули законодавчої дії закони щодо списання боргів старого енергоринку. Закони вступили в силу від п’ятниці, 17 липня, так як вдень раніше були опубліковані в державному виданні “Голос України”.

Як відомо, за регламентом українські закони вступають в силу на наступний день після своєї публікації.

Разом з тим, окремі положення щодо норм списання заборгованості ДП “Енергоринок” будуть діяти на полях України лише від 1 липня 2021 року.

Вказується, що порядок проведення списання боргу визначається КМУ, а після остаточного погашення суми уряд має право ліквідувати діяльність підприємства, як державного.

Цікаво, що загальна сума боргу ДП “Енергоринок” на момент кінця серпня 2019 року дійшла до суми в 28,1 млрд гривень. За рахунок сплати цієї суми країна зможе реалізувати докапіталізацію держкомпаній “Енергоатом” і “Укргідроенерго.

Сума буде повертатися за рахунок емісій ОВДП.

Нагадаємо, що борги «Енергоринку» перед генерацією навіть в кращі роки вимірювалися мільярдами гривень, але останній період – це щось. Чого тільки вартий початок війни Росії проти України на Донбасі, внаслідок якої різко погіршився розрахунок з «Енергоринком» місцевих обленерго, тим самим викликаючи ланцюгову реакцію боргів ДП ​​перед генерацією.

Перший великий прецедент стався влітку минулого року, коли згаданий НАЕК «Енергоатом» звернувся до суду з вимогою до «Енергоринку» погасити заборгованість в розмірі 18,9 мільярдів гривень. «Енергоринок», зрозуміло, що не зміг цього зробити і суд зайшов у глухий кут.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу