«В Мінеконом будуть лобіювати інтереси Бахматюка» – експерт

Поділитися:

Антимонопольний комітет України порушив справу проти яєчного агрохолдингу Олега Бахматюка. Експорт яєць уже впав на третину, також скоротилося виробництво продукту. Про причини і наслідки розказав Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

Експерт пояснює, що під приціл Антимонопольного комітету потрапила група компаній «Авангард», що належить Олегу Бахматюку. АМКУ знайшов 10 ознак нечесної конкуренції.

«Ще у 2018 році Асоціація постачальників торговельних мереж зверталась до Антимонопольного комітету з приводу українських яєць. На той момент у нас була інформація про можливу змову на ринку. Під час розслідування АМКУ з’ясував, що «Авангард» купив декілька підприємств і не повідомив про це регулятора. У березні цього року АМКУ і Кабмін спільно почали працювати на продовольчому ринку з метою регулювати ціни під час карантину. Тому АМКУ знову зайнявся «Авангардом» та яйцями – тобто, розпочав справу за фактами дворічної давнини», – розказав Дорошенко.

За його словами, нинішня ціна на яйця є економічно обґрунтованою і цього року яйця коштують дешевше, ніж минулого року.

«Порушення антимонопольного законодавства безумовно є. Однак «Авангард» і раніше мав найбільшу частку на цьому ринку, але комітет звернув увагу на це тільки зараз. Думаю, що з’явилась політична воля. Але давайте будемо враховувати, що в Мінекономрозвитку зараз займають посади топ-посадовці з «Авангарду». А це означає, що Олег Бахматюк має своє лоббі в міністерстві. Тому з одного боку маємо політичну волю взятися за «Авангард», а з іншого боку ситуація може впертися в керівництво Мінекономіки», – відзначив експерт.

Зараз навіть експерти не можуть сказати, скільки в Україні виробляється яєць. Відомо тільки, що 50% яєць – з приватних домогосподарств.

«Раніше Бахматюк скаржився на те, що в ЄС розпускали фейки про продукцію з України. Мовляв, вона не належної якості. Але Бахматюк довів, що це не так, вийшовши на європейський ринок і запропонувавши Європі хорошу продукцію українського виробництва. Проте не варто забувати, що логіка будь-якого монополіста – забрати якнайбільшу частку ринку, аби потім збільшити ціну і заробити на цьому. Тому дії Антимонопольного комітету логічні і законні», – каже Дорошенко.

Як повідомлялось раніше, Антимонопольний комітет України розпочав розслідування проти групи «Авангард», яка взяла під контроль сім птахофабрик. У Комітеті запідозрили, що група взяла їх під контроль з порушенням антимонопольного законодавства.

У зв’язку з чим, як повідомила прес-служба АМКУ, сьогодні відкриті розслідування за ознаками вчинення компаніями, що належать на момент вчинення дій Олегу Бахматюку, десяти порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу