Україна, як аграрна країна, не здатна забезпечити внутрішній ринок достатньою кількістю цукру. Загрожує суттєвий дефіцит.
Експерти стверджують, що з року в рік виробники скорочують обсяг посівних площ під цукровий буряк. Виробникам легше підняти ціни на цукор, аніж обробляти додаткові площі цукрового коренеплоду. До всього – деякі з них орієнтовані на експорт у Європу, де ціни суттєво вищі, і їм невигідно продавати солодкий продукт українцям за меншу вартість.
Зазначається, що тенденція з суттєвого зменшення посівів буряку спостерігалась останні 5 років. У підсумку – посівна площа скоротилась на 29%. Зокрема, торік площа посіву культури становила приблизно 224 тисячі гектарів.
Раніше ми писали, що за даними Державної служби статистики, протягом 2021 року ціна на цукор зросла на 61,5%.
Нагадаємо, що, на думку експертів, український рітейл виграє від подорожчання продуктів.