Українці стали споживати більше кави

Поділитися:

За останній рік значно зріс середній чек у українських закладах. Про це розповіли фахівці з компанії з автоматизації кафе та ресторанів за підсумками проведених досліджень.

Так, згідно зі звітом, виторг від продажу кави та інших напоїв на основі кави зріс на 2021 рік на 35% порівняно з допандемічним 2019 роком. Виручка у закладах фастфуду зросла на 33%, а у кафе – на 32%. Найменше зростання зафіксовано у барах – на 4%.

Відповідно, зросли й цифри середнього чека – від 27 до 29%.

Експерти кажуть, що насамперед на зростання виручки та середнього чека вплинули підвищення цін на продукти. За словами рестораторів, лише за 2021 рік ціни на продукцію, необхідну для приготування супутніх страв та напоїв, зросли на 20%. Отже, єдиний вихід закладів – підвищення цін на меню, і це відбувається зараз щомісяця. Раніше ціни переглядалися раз на квартал.

Проте, незважаючи на підвищення цін і зростання виручки разом із зростанням середнього чека у зазначених закладах, прибуток компаній від цього не покращився. Якщо 2019 року (до пандемії) позитивна рентабельність відзначалася у 30%, то вже 2021 – від 10 до 15%.

Нагадаємо, за словами директора аналітичного центру «Ресторани України» нічого хорошого 2022 щодо цін на меню закладів громадського харчування не принесе. Вона стверджує, що вже зараз ресторани змушені підвищувати ціни, а незабаром вони злетять на порядок 50%.

Тим часом, вчені прогнозують загрозу глобального дефіциту кави через зміну клімату. Очікується, що світ може втратити половину найкращих територій землі для вирощування кави.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу