Українці програли суд білоруським виробникам автотехніки

Поділитися:

Україна програла у справі про санкційні обмеження щодо ввозу низки товарів з Білорусі. Таке рішення ухвалив Верховний суд України, відхиливши касаційну скаргу Міністерства економіки України та Асоціації українських автомобілевиробників «Укравтопром».

Йдеться про рішення, ухвалене Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі щодо визнання дій Білорусі дискримінаційними і недружніми по відношенню до українських виробників. Мовляв, було встановлено, що білоруський уряд увів штучні бар’єри для ввезених з України колісних транспортних засобів у вигляді утилізаційного збору, а також нерівних умов участі у держзакупівлях, що загалом ускладнило доступ продукції підприємств України на білоруський ринок.

У відповідь Комісія вела спецмито у 35% щодо імпорту з Білорусі автобусів, тролейбусів, вантажних автомобілів, самоскидів, автомобілів спецпризначення (щорічна загальна вартість – 100 млн доларів).

Білорусь, а саме «Торговий дім Маз-Україна», оскаржила відповідне рішення, наголосивши, що воно порушує положення статей 2 та 19 Договору про зону вільної торгівлі від 18.11.2011 року. А також, що це – результат розгляду звернення асоціації «Укравтопром». Було подано позов в Окружний адмінсуд Києва, де вказано, що обраний Україною спосіб захисту вітчизняного виробника не відповідає Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011. І що є дозволені правові інструменти у вигляді антидемпінгового або компенсаційного мит.

У результаті суд вирішив стати на сторону позивача. Згодом позов Мінекономіки відхилив Апеляційний суд та Верховний суд.

Нагадаємо, через дефіцит вугілля на ТЕС Україна може почати закуповувати електроенергію в Білорусі.

Також писали, що у Кабінеті міністрів нарешті визнали, що плани Міненерго зі створення запасів вугілля на теплоелектростанціях вже неможливо надолужити через рекордну нестачу ресурсу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу