В Україні продукти коштують на порядок дорожче від рівня вартості, який вже склався в Європі. Про це повідомляють українські економісти.
Фахівці кажуть, що так склалося через занадто завищений рівень ПДВ. Наприклад, в якщо в Європі додана вартість на курку становить 5%, то в Україні це ж значення дорівнює 20%.
Також специфіка українського ринку значною мірою залежна від попиту з боку населення і його платоспроможності.
“Тому якщо ми беремо загальну динаміку цін і їх масштаб, то практично по 40% (товарних) позицій українська ціна є або рівною, або вище, ніж ціна на аналогічний продукт в Європі“, – кажуть економісти.
Нагадаємо, що до початку 2021 року в Україні зростуть ціни на основні харчові продукти. Однак невисокий відсоток зростання – від 7 до 8 – зберегтися тільки в тому випадку, якщо не трапиться нічого серйозного.
Сировинні ринки чуйно реагують на зміни в економіці, вони чи не першими демонструють, наскільки складна ситуація в країні.