Україні не вистачає борошна

Поділитися:

В Україні спостерігається спад виробництва та експорту борошна. Водночас, імпорт житнього і пшеничного борошна навпаки – зростає. Про такі тенденції розповіли в асоціації «Борошномели України».

Експерти пояснюють, що невтішна ситуація зі зниженням виробництва та експорту обумовлена здорожчанням усередині країни пшениці другого класу, її частка у собівартості борошна – 70-80%.

Нарощення імпорту борошна в Україну відбувається за рахунок поставок житнього та пшеничного борошна з Білорусі, Туреччини та Італії.

Борошномели нарікають, що така тенденція – серйозний удар по вітчизняній борошномельній галузі. А це, у свою чергу, позначиться на хлібопеченні, кондитерському і макаронному виробництві.

Обсяг експортного потенціалу українських борошномелів – 400 тисяч тонн борошна. Такі показники були у 2014-16 роках, коли під час експорту продуктів переробки відшкодовували ПДВ, а під час торгівлі зерном – ні. За рахунок держпідтримки переробні підприємства мали можливість здійснювати закупівлі за конкурентними цінами із експортерами, загалом даючи поштовх для розвитку українських борошномельних підприємств. У 2016-17 роках було споруджено низку нових млинів, галузь ожила. Та наразі – вона перебуває у стагнації. Спад експорту борошна – колосальний. Щороку в Україні закриваються десятки млинів, зазначають експерти.

За прогнозами, поточого сезону експортують 120-130 тисяч тонн борошна на тлі загального виробництва менш як 1 млн 900 тисяч тонн.

Раніше ми повідомляли, скільки пшениці з України пішло на експорт. За даними експертів, цього маркетингового року обсяг експорту української пшениці становив 14 млн тонн. Показник на 20% менший, ніж минулого сезону.

Також ми писали, що Китай зацікавився експортом українських товарів, особливо продовольства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу