В Україні спостерігається спад виробництва та експорту борошна. Водночас, імпорт житнього і пшеничного борошна навпаки – зростає. Про такі тенденції розповіли в асоціації «Борошномели України».
Експерти пояснюють, що невтішна ситуація зі зниженням виробництва та експорту обумовлена здорожчанням усередині країни пшениці другого класу, її частка у собівартості борошна – 70-80%.
Нарощення імпорту борошна в Україну відбувається за рахунок поставок житнього та пшеничного борошна з Білорусі, Туреччини та Італії.
Борошномели нарікають, що така тенденція – серйозний удар по вітчизняній борошномельній галузі. А це, у свою чергу, позначиться на хлібопеченні, кондитерському і макаронному виробництві.
Обсяг експортного потенціалу українських борошномелів – 400 тисяч тонн борошна. Такі показники були у 2014-16 роках, коли під час експорту продуктів переробки відшкодовували ПДВ, а під час торгівлі зерном – ні. За рахунок держпідтримки переробні підприємства мали можливість здійснювати закупівлі за конкурентними цінами із експортерами, загалом даючи поштовх для розвитку українських борошномельних підприємств. У 2016-17 роках було споруджено низку нових млинів, галузь ожила. Та наразі – вона перебуває у стагнації. Спад експорту борошна – колосальний. Щороку в Україні закриваються десятки млинів, зазначають експерти.
За прогнозами, поточого сезону експортують 120-130 тисяч тонн борошна на тлі загального виробництва менш як 1 млн 900 тисяч тонн.
Раніше ми повідомляли, скільки пшениці з України пішло на експорт. За даними експертів, цього маркетингового року обсяг експорту української пшениці становив 14 млн тонн. Показник на 20% менший, ніж минулого сезону.
Також ми писали, що Китай зацікавився експортом українських товарів, особливо продовольства.