Україна відкрила ринок накопичення енергії

Поділитися:

Україна відкриває ринок систем накопичення енергії. Запущено першу у країні промислову літій-іонну систему накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 2,25 МВт/год. Її створено на майданчику Запорізької теплової електростанції в Енергодарі.

Зазначається, що це – пілотний проект для пошуку оптимальних моделей роботи систем накопичення енергії на різних сегментах українського енергоринку. Система дозволить накопичувати, зберігати та віддавати електроенергію у мережу, також надаватиме послуги із забезпечення надійності вітчизняної енергосистеми.

Повідомляється, що втілити проект вдалося завдяки міжнародному партнерству та співробітництву ДТЕК з кількома провідними світовими компаніями, які займаються виробництвом систем накопичення енергії — Honeywell та SunGrid. Як очікується, ця промислова система дозволить вивести енергетику країни на новий технологічний рівень, наблизивши синхронізацію з європейською енергетичною системою ENTSO-E.

Експерти зауважують, що одна з причин підвищення інтересу до систем накопичення енергії – зростання частки “зеленої” енергії, через яку виникло дві проблеми. Одна з них полягає в тому, що пік виробництва у відновлюваних джерелах енергії не збігається з піком споживання, що призводить у деякі періоди до надлишку генерування. Система накопичення енергії дозволить усунути добовий дисбаланс між виробництвом “зеленої” енергії та попитом на електроенергію. Ще одна причина – перепади потужності, що погіршує якість електроенергії. Електрохімічні СНЕ дозволять швидко реагувати на такі перепади.

За оцінками фахівців, до 2030-го року планують підключити до мережі майже 350 ГВт акумуляторних батарей.

Нагадаємо, 2 червня відкрили першу чергу Запорізької вітряної електростанції. Як повідомляє пресслужба Запорізької обласної держадміністрації, запрацювали 27 вітряків. Будівництво повністю фінансує міжнародна компанія EuroCape New Energy. У планах – збудувати 167-м турбін.

Також ми писали, що Нацкомісія з держрегулювання сфери енергетики та комунальних послуг констатувала, що упродовж 2020 року показник виробництва «зеленої» електроенергії збільшився удвічі. Так, згідно зі звітом НКРЕКП, торік було вироблено 10,219 млрд кВт-год, тоді як роком раніше – 5570 млрд кВт-год.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу