Україна і Польща хочуть створити спільний газовий хаб

Поділитися:

Генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Україна і Польща мають всі можливості для створення спільного газового хабу в Східній і Центральній Європі.

«Наші газові ринки є найбільшими в регіоні — близько 50 млрд куб. М в рік. Польща має план розвитку терміналів СПГ, балтійського газопроводу і конекторів з сусідами. Україна має в своєму розпорядженні найбільшими в Європі газовими сховищами і розвиненою потужної газотранспортної системою, яка з’єднана з сімома сусідніми країнами. З доступом до трансбалканського газопроводу наші країни можуть створити потужний північно-південний газовий коридор, який забезпечить енергетичну безпеку всієї Південно-Східної Європи», — розповів Макогон.

Водночас Макого заявив, що головною загрозою енергетичній безпеці Східної та Центральної Європи є проект «Північний потік-2». Тому «Оператор ГТС України» буде наполягати на застосуванні Третього енергетичного пакета ЄС до трубопроводу. За його словами, влада Польщі і Литви підтримує цю позицію.

Нагадаємо, в США заявили, що Зеленський може зупинити «Північний потік-2».

Водночас президент Латвії висловив сумніви з приводу того, що російський проект «Північний потогк-2» на даному етапі ще можна зупинити.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу