У «Центренерго» заперечують віялові відключення

Поділитися:

Відключень електроенергії в Україні не буде. Про це заявив глава наглядової ради ПАТ «Центренерго».

«Ми кожен день докладаємо максимум зусиль, щоб блек-аут не трапився. Коли ми дивимося, які відключення у Китаї, то перспектива лякає. Але треба сказати, що у січні-лютому цього року вже були складнощі в енергосистемі, і «Центренерго» врятувало систему. Ми перейшли на роботу з вугілля, якого не було, на газ і завдяки цьому згенерували достатньо електроенергії, щоб у системі підтримувати стабільну потужність пікових навантажень. Те саме за потреби ми готові зробити і зараз. Газу достатньо, і якщо так станеться, що на коротких проміжках часу нам не вистачить вугілля, то ми на ці проміжки часу перейдемо на газ. Відповідно, Україна буде з електроенергією», — заявив він.

Глава наглядової ради зазначив, що контракт стосовно постачання газу укладено лише з «Нафтогазом». Відзначимо, що «Центренерго» винна компанії майже 900 млн грн за постачання у січні-лютому.

«Ми плануємо цей борг погасити у листопаді за рахунок передоплати за реалізовану е/е. У такому разі ми знатимемо, що готові до будь-яких форс-мажорів. Розраховуємо, що якщо країні потрібно буде балансувати енергосистему, то також, як це було минулого разу, пройде нарада на рівні РНБО і буде рішення переходити на альтернативне паливо. Газ у НАК є, ми з ними у регулярному контакті. НАК добре розуміє, що якщо системі буде потрібно, то доведеться постачати газ для цілей енергетики», — пояснив він.

Нагадаємо, українцям прогнозують віялові відключення електроенергії через дефіцит вугілля.

У державному ПАТ «Центренерго» розповіли про плани імпорту 2,2 мільйона тонн вугілля для опалювального сезону. Зазначається, що підприємство має намір 1,5 мільйона тонн вугілля отримати залізницею з таких країн як Польща, Казахстан та Білорусь.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу