У світі зростає ціна на український експорт

Поділитися:

Національний банк України випустив “макроекономічний і монетарний огляд”, згідно з яким, поступова активізація глобальної економіки привела до розширення попиту на світових товарних ринках. Відповідно росли світові ціни на товари, що переважають в українському експорті.

Так, масштабні будівельні проекти в Китаї і пожвавлення в будівельному секторі зумовили зростання цін на сталь і відповідно – залізну руду. Ціни на пшеницю коливалися через вплив різноспрямованих факторів – активізації закупівель Китаєм і Єгиптом і надходжень на ринок зерна нового врожаю. Кукурудза в ціні зросла в зв’язку з посиленням негативних очікувань щодо врожайності через спеку в Європі і урагану в США.

Слід зазначити, що ціни на енергоносії, зокрема нафту і природний газ, також росли. Тільки наявність значних запасів в нафто – і газосховищах, попри їх деяке зменшення, стримувало зростання.

Нагадаємо, що попри підвищення мінімалки і пов’язані з цим витрати, в Україні відзначений профіцит рахунку платіжного балансу. За даними НБУ, це 360 млн доларів. Для порівняння, в липні минулого року цей показник був зовсім іншим – дефіцит в 1 млрд доларів.

Експорт в липні поточного року – це 3,3 млрд доларів. Згідно з даними, зменшився експорт товарів до країн ЄС, Африки і в Російську Федерацію. Однак в країни Азії – навпаки збільшився, а загальна частка експорту в цей регіон зросла до майже 40%.

Раніше повідомлялося, що Україна стала поставляти на зовнішні ринки набагато більше риби, але не тільки: істотно збільшено і кількість ракоподібних, що експортуються в різні країни. Так, за період з січня по липень поточного року експортна складова – це близько 14 млн доларів, що на 14,8% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу