У НБУ розповіли, на що скаржаться українці

Поділитися:

У Національному банку повідомляють про те, що за третій квартал поточного року отримали та опрацювали близько 29 тияч звернень громадян, які користуються фінансовими послугами.

За інформацією пресслужби НБУ, із вищевказаної кількості заяв понад 11 тисяч були у письмовому вигляді, а майже 17,5 тисяч – у вигляді телефонних дзвінків на номер контакт-центру.

У Нацбанку зауважують, що є тенденція зростання кількості звернень кожного наступного кварталу. Так, проти другого кварталу обсяг звернень зріс на 18%, а дзвінків – на 10%.

Регулятор також озвучив, на що найчастіше скаржаться користувачі фінпослуг. На першому місці – невдоволеність роботою небанківських фінустанов. Одна з ключових причин – нове законодавство, яке врегульовує колекторську діяльність, яке запрацювало у липні цього року. 47% письмових звернень та 19% дзвінків стосувалися врегулювання заборгованості і неетичної поведінки колекторів та кредитних установ.

У 23% письмових зверненнях йшлося про питання щодо кредитів небанківських фінустанов, у 8% – відносин за обов’язковими видами страхування, у 7% – банківських кредитів.

Серед дзвінків 14% стосувалися кредитів небанківських фінустанов, 11% – питання щодо банкнот і монет, 7% – відносин за банківськими кредитними договорами.

45% письмових звернень стосувалися порушень прав споживачів фінпослуг.

Проблемними питаннями у роботі небанківських фінустанов були нарахування процентів понад термін кредитування, шахрайсські дії з використанням втрачених документів громадян, проблемні питання з страховими фірмами, а також жорсткі методи стягнення проблемного боргу, додали в НБУ.

З-поміж виявлених проблемних питань у діяльності банків – шахрайство з фінансовими рахунками клієнтів, нав’язування з боку банків додаткових послуг та також жорсткий метод стягнення проблемної заборгованості із громадян.

Раніше ми писали, що у період з липня по вересень поточного року прибутковість банківського сектора перевищила рівень докризового аналогічного періоду 2019 року. Так, за звітний період прибуток склав 21,3 млрд грн.

Також повідомлялося про те, що у 2021 році небанківський фінансовий ринок поповнився ще 156 учасниками.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу