У Мінфіні розповіли, чому ситуація з пенсіями буде погіршуватися

Поділитися:

Світовий демографічний тренд і катастрофічний рівень тіньової зайнятості є причиною мізерних пенсій в Україні. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Водночас він додав, що перший фактор надалі буде тільки погіршуватися. Зокрема, через зниження рівня народжуваності та збільшення тривалості життя людей похилого віку.

«Основна причина — демографічна тренд. Він не є чимось унікальним в Україні, це світовий тренд — коли народжуваність зменшується, а тривалість життя літніх людей на пенсії збільшується», — пояснив глава відомства.

Дані Мінфіну свідчать про те, що станом на сьогодні в Україні налічується 11 млн пенсіонерів. При цьому на працююче населення, яке сплачує ЄСВ, доводиться всього лише 9,7 млн. Відповідно для фінансування пенсій не вистачає ресурсу.

«За прогнозом Світового банку для всіх економік світу, незабезпеченість пенсійних систем до 2050 року буде становитиме 400 трлн дол. Це означає, що діючі пенсійні системи не забезпечені достатнім ресурсом», — зазначив міністр.

Міністр економіки додав, що катастрофічний рівень тіньової зайнятості в країні — це друга причина, через яку державні пенсії в Україні опинилися під загрозою. За підрахунками міністерства, близько 10 млн українців працюють нелегально.

«Зараз в Україні налічується 29 млн осіб у віці від 15 до 7 років, з яких тільки 14 млн отримують хоч якісь доходи (як активні, так і пасивні). Якщо прибрати звідси близько 3 млн «заробітчан» і ще 2 млн безробітних, то залишається ще 10 млн економічно активних українців, які залишилися «поза обліком», тобто не проходять по базах обліку податкових органів і, відповідно, офіційно не платять податки», — додав він.

Раніше у Кабінеті міністрів розробляють законопроект, яким будуть визначені мінімальні пенсійні гарантії громадянам нашої країни. Це повністю відповідає проведеній реформі.

Також ми писали й про те, що Кабмін буде експериментувати з накопичувальними пенсіями. На даному етапі мова про деякі категоріях пенсіонерів — це військові, соцпрацівники, медики та вчителі, працівники бюджетної сфери.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу